Miksi teinipojan rankka seksuaalinen häpäisy ei ollut raiskauksen yritys? Rikosoikeuden professori selittää

Teinipojat eivät saaneet tuomiota raiskauksen yrityksestä, vaikka yrittivät työntää vessaharjaa toisen pojan peräaukkoon. Taustalla on vasta viime kesänä muuttunut laki.

– Aiemmin oli määritelty, että raiskaus kohdistuu sukupuolielimeen tai tapahtuu sukupuolielimellä. Eli esineellä tunkeutuminen ei ollut raiskaus, vaikka se voi olla erittäin tuskallista ja vahingollista, sanoo rikosoikeuden professori Terttu Utriainen.

Utriaisen mukaan raiskauksen tunnusmerkistön muuttaminen siten, että myös esineellä tunkeutuminen luokitellaan raiskaukseksi, on yhteiskunnan arvojen kehitystä heijasteleva muutos.

– Aiemmin raiskaus on liittynyt juuri miehen ja naisen sukupuoliyhteyteen ja ihmisen lisääntymiseen. Siksi raiskaussäännökset liittyivät alun perin vaginaaliseen yhdyntään. Nykyään ajatellaan, että raiskaus liittyy seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen.

Kaksi poikaa alisti ja nöyryytti kolmatta

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 12.6. kaksi teini-ikäistä poikaa 45 päivän ehdolliseen vankeuteen nuorena henkilönä tehdyistä pahoinpitelystä, pakottamisesta seksuaaliseen tekoon ja törkeästä kunnianloukkauksesta.

Pojat olivat kaataneet ensin uhrin lattialle ja lyöneet tätä vessaharjalla useita kertoja muun muassa käteen, takapuoleen ja takareiteen.

Tämän jälkeen toinen pojista oli jatkanut kiinnipitämistä, kun toinen oli vetänyt uhrin housut alemmaksi ja yrittänyt työntää vessaharjaa tämän peräaukkoon ainakin kahteen otteeseen.

Pojat kuvasivat teon videolle ja jakoivat sen kännykän kautta lukuisille henkilöille.

Teko tapahtui ennen ratkaisevaa lakiuudistusta

Rikoslakia uudistettiin vuoden 2014 kesäkuussa. Tuolloin raiskauksen tunnusmerkistöä määriteltiin uudelleen, kertoo Utriainen.

Aiemmin seksuaalinen tunkeutuminen toisen kehoon, esimerkiksi esineellä, ei ollut määritelty sukupuoliyhteydeksi, vaan vain seksuaaliseksi teoksi. Seksuaaliseen tekoon pakottaminen ei ole yhtä ankarasti rangaistava teko kuin raiskaus.

Nykylainsäädännöllä teinipojat olisi voitu tuomita raiskauksen yrityksestä, mutta teko tapahtui viime vuoden huhtikuussa, ennen kuin uudistunut laki oli tullut voimaan.

Rikokset tuomitaan pääsääntöisesti niiden tekohetkellä voimassaolleen lain mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja