Jopa 41 prosenttia alaikäisistä pelasi rahapelejä viime vuonna – yllättävä pelimuoto noussut suosituimmaksi

Jenna jäi koukkuun rahapeleihin 9-vuotiaana – erikoistutkija kertoo nuorten keskuudessa leviävästä huolestuttavasta ilmiöstä 12:06

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan rahapelien pelaaminen on edelleen yleistä alaikäisten keskuudessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rahapelaamisen erikoistutkija Anne Salonen kertoi MTV Uutisten haastattelussa, että THL:n tutkimustuloksien mukaan jopa 41 prosenttia alaikäisistä pelasi rahapelejä viime vuoden aikana. Rahapelaamisen ikäraja on Suomessa 18 vuotta.

– Asetetun ikärajan takia tämä pysäyttää miettimään, miten se on mahdollista, hämmästelee Salonen.

Salosen mukaan on kuitenkin nähtävissä, että alaikäisten riskipelaaminen on vähentynyt. Alaikäisten rahapelaamisen osuus ei ole kuitenkaan muuttunut vuodesta 2015.

Perinteiset arvat suosituimpia

THL:n tutkimuksessa selvisi minkälaisia pelaamismuotoja alaikäiset ovat suosineet. Yllättävästi raaputettavat arvat ovat nostaneet suosiota. Tutkimuksen mukaan muut pelaamistyypit ovat olleet laskussa.

– Ylipäätänsä kolme yleisintä pelimuotoa alaikäisillä ovat sellaisia, joita pystytään pelaaman kivijaloissa eli kaupoissa ja kioskeilla. Suosituimmat pelimuodot tapahtuvat internetin ulkopuolella, sanoo Salonen.

Tähän Salonen epäilee syyksi sitä, että internetissä rahapelaaminen vaatii henkilön pakollisen tunnistautumisen.

Rahapeliautomaatteihin on tulossa pakollinen tunnistautuminen vuonna 2021. Salonen sanoo tämän olevan hyvä asia, mutta tunnistautuminen ei kuitenkaan estä esimerkiksi arpapelien pelaamista.

- Parhaimmillaan on käynnissä hanke, jossa olisi tarkoitus uudistaa arpajaislakia. Siinä tullaan miettimään pakollisen tunnistautumisen laajentamista myös muihin rahapelimuotoihin, kertoo Salonen.

Pelaamisen aloittaminen nuorena on tutkimuksien mukaan keskeinen riskitekijä peliriippuvuudelle. Tästä syystä on tärkeää yrittää estää nuoren rahapelaamisen aloittaminen.

Korona-ajalla voi olla vaikutusta peliriippuvuuksiin

Koronaepidemian takia rahapeliautomaatit ovat suljettuina Suomessa. Salosen mukaan tämä voi vaikuttaa siihen, että joidenkin kohdalla pelaaminen voi vähentyä tai siirtyä muihin pelaamismuotoihin.

Peliriippuvaisissa henkilöissä on näkynyt huolestuttavia piirteitä koronaepidemian aikana. Kriisipuhelimeen on tullut entistä rajumpia yhteydenottoja riippuvuudesta kärsiviltä henkilöiltä.

– Ihmiset ovat odottaneet pitkään, ennen kuin ovat päättäneet hakea apua. Siellä on ollut jopa ajatuksia itsemurhasta.

THL:n mukaan todellinen rahapeliriippuvuuden uhka oli viime vuonna jopa 50 000 ihmisellä Suomessa.

Katso ylhäällä olevalta videolta Anne Salosen haastattelu kokonaisuudessaan. Videolla hän kertoo muun muassa tapoja, joilla alaikäiset pääsevät arpapelaamisen käsiksi.

Lue myös:

    Uusimmat