Raa'asta lihasta löytyvä parasiitti kenties yhteydessä aivosyöpään: "Tutkimuksemme tarjoaa ensimmäisen mahdollisen todisteen..."

Koskettava video: pikkupoika otti ensimmäiset askeleensa 12 tuntia kestäneen aivokasvainleikkauksen jälkeen 1:33
Koskettava video: Pikkupoika otti ensimmäiset askeleensa 12 tuntia kestäneen aivokasvainleikkauksen jälkeen

Toxoplasma gondii on yleinen alkueläin, jolla saattaa tutkimuksen mukaan olla yhteys harvinaisiin, mutta hyvin usein kuolemaan johtaviin aivosyöpiin.

Tutkimuksen mukaan Toxoplasma gondii -alkueläin saattaa olla yhteydessä harvinaisiin aivosyöpiin.

Toxoplasma gondii on yleinen parasiitti , joka tarttuu yleensä saastuneen veden ja huonosti kypsennetyn lihan välityksellä. Myös kissan ulosteista tai niiden saastuttamasta ympäristöstä tai ravinnosta voi saada tartunnan, sillä toksoplasma lisääntyy kissojen suolessa. Toxoplasma gondii ei tartu suoraan ihmisestä toiseen.

Toxoplasma gondiilla mahdollisesti yhteys harvinaisiin glioomiin

Nyt tutkijat ovat löytäneet viitteitä siitä, että Toxoplasma gondii -tartunnan saaneilla henkilöillä on korkeampi riski harvinaisiin, mutta hyvin usein kuolemaan johtaviin syöpäkasvaimiin, glioomiin, kertoo CNN.

T. gondii saattaa aiheuttaa kystia aivoissa, ja tutkijoiden mukaan glioomien syynä saattaa olla kystiin liittyvä tulehdus.

Yhteys vahvistui ihmisillä, joilla oli suuria määriä alkueläimen vasta-ainetta

Tutkimuksessa oli mukana kaksi erilaista kohorttia: 111 henkilöä amerikkalaisen syövänehkäisytutkimuksesta sekä 646 henkilöä norjalaisesta syöpärekisteristä.

Kohortti on tutkimuksessa seurattu, tarkkaan rajattu ja määritetty ihmisjoukko, jolla on jokin yhteinen ominaisuus.

Tulokset tulisi varmentaa muissa tutkimuksissa

Tutkijoiden mukaan kummassakin ihmisjoukossa havaittiin mahdollinen positiivinen yhteys kehosta löytyvien Toxoplasma gondii -vasta-aineiden ja glioomariskin välillä. Yhteys vahvistui ihmisillä, joilla oli suuria määriä alkueläimen vasta-ainetta.

– Tutkimuksemme tarjoaa ensimmäisen mahdollisen todisteen yhteydestä T. gondii -infektion ja glioomariskin välillä, tulokset tulisi varmentaa itsenäisissä tutkimuksissa, tutkijat kirjoittavat.

"Tämä ei tarkoita, että T. gondii ehdottomasti aiheuttaa gliooman"

Tutkimuksen toinen johtaja Anna Coghill huomauttaa, että glioomadiagnoosin saaminen on edelleen hyvin harvinaista. Lisäksi tutkimuksen tulos tulisi toisintaa suuremmassa ja monipuolisemmassa ihmisryhmässä.

– Tämä ei tarkoita, että T. gondii ehdottomasti aiheuttaa gliooman kaikissa tilanteissa. Joillakin ihmisillä, joilla on gliooma, ei ole lainkaan T. gondii -vasta-aineita, ja toisin päin, toteaa tutkimusryhmää myös johtanut James Hodge.

Lue myös:

    Uusimmat