Pyykinpesukone yhtä likainen kuin käytetty vaippa – näin takaat puhtaan pyykin!

Kun yhdysvaltalainen toimittaja Susan Koeppen testasi kotitalouksien pyykinpesukoneita, kävi ilmi että ne olivat yhtä likaisia, kuin käytetty vauvan vaippa.

Asiantuntijat kehottavatkin pitämään huolta pyykinpesukoneen puhtaudesta. Mikrobiologi Ron Schnitzerhuomautti, että vaikka kone pesisikin pyykkisi, niin se ei tapa bakteereja. Joskus konepesu saattaa jopa lisätä vaatteidesi likaisuutta, kun koneessa piileksivät pöpöt tarttuvat vaatekappaleisiin.

Pyykki saattaa myös tuoksua epämiellyttävältä. Tähän on usein syynä matalissa lämpötiloissa pesty pyykki, sekä likainen kone.

Näillä ohjeilla alkuun

Kun puhdistat pesukonetta, muista tarkistaa että aineet sopivat juuri sinun koneeseesi.

Kone kannattaa pestä tyhjällä koneellisella 90 asteessa, ilman esipesua. Mukana voi käyttää normaalia pesuainetta, tai valkaisuainetta. Tee tyhjäpesu pari kertaa vuodessa.

Edes kuuma vesi ei välttämättä kuitenkaan tehoa, eivätkä kaikki kotitaloudet edes pysty saamaan tarpeeksi kuumaa vettä.

Vanhan kunnon etikan tiedetään olevan tehokas puhdistusaine. Kaada koneeseen neljä litraa etikkavettä (1 osa etikkaa ja 2 osaa vettä), ja pyöritä kone valkopesuohjelmalla.

Käytä näitä apuvälineitä

Apteekista saatava sitruunahappo sopii myös puhdistusaineeksi. Laita sitä pesuainelokeroon ja pese tyhjällä koneella ilman esipesua 90 asteessa. Pese vielä toinen tyhjä koneellinen pyykinpesuaineen kanssa.

Puhdista koneen täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus vaikkapa astianpesuharjalla ja puhdistusaineella. Kuivaa hyvin, ja pese tämän jälkeen kone vielä tyhjänä.

Käytä välillä fosfaattipitoista pyykinpesuainetta ja korkeita pesulämpötiloja. Näin ehkäiset mahdollisten sakkautumien kertymisen koneeseen.

Pidä pesu- ja huuhteluainelokerot aina puhtaina. Pyyhi pesuaineroiskeet pois. Pyyhi välillä myös koneen kansi ja päällysosa, sekä lasiluukku.

Tarkista ja puhdista koneen nukkasihti ja poistoputki säännöllisesti käyttöohjeiden mukaisesti.

Anna pyykin saada aurinkoa

Vaatteita kannattaa myös kuivata kuivausrummun ja sisätilojen sijaan auringossa. Bakteereista kirjan kirjoittanut Philip Tierno nimittäin kertoo, että aurinko tappaa bakteereja, ja on siinä lähes yhtä tehokas kuin valkaisuaine.

Suomessa tämä on tietysti hankalampaa, kun pyykkiä ei voi aina kuivattaa ulkotiloissa. Muista hyödyntää lämmintä tuulta kuitenkin kesäaikaan.

Lue myös:

MTV3/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja