Mainos

Pyhtään Ristisaaressa kunnostettiin harvinainen sotahistoriallinen rakennus

17:13

Pyhtään Ristisaaressa, Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa, on kunnostettu harvinainen sotahistoriallinen kohde. Puurakenteinen valonheittimen suojarakennus restauroitiin EU-tuella.

– Tällaisia suojarakennuksia on olemassa ja jäljellä muuallakin, mutta ei näin hyväkuntoisia eikä ole tiedossa, että niitä olisi kunnostettu, kertoo erikoissuunnittelija Marja Hokkanen Metsähallituksesta.

Sota-aikana valonheittimen avulla etsittiin viholliskoneita ja -aluksia. Ennen tutkan keksimistä valonheittimet olivat tärkeässä roolissa yöllisissä taisteluissa.

Paikoin metrin paksuiset hiekalla täytetyt seinät ja raskasrakenteinen katto suojasivat valonheitintä pommituksilta.

Suojarakennuksen kunnostus maksoi vajaat 40 000 euroa. 70 prosenttia kunnostusrahoista saatiin EU:lta.

– Oli aika iso työ hankkia rahat tähän kunnostamiseen ja vähintään yhtä iso työ hankkia tekijät tänne ulkosaaristoon. Rakennustarpeiden kuljettaminen tänne oli sekin jonkinlainen urakka, kuvailee Marja Hokkanen.

Ihan helposti ei uutta sodanaikaista nähtävyyttä pääse tutkimaan. Ristisaarella ei nimittäin ole laituria ja eikä sinne kulje yhteysaluksia.

– Omalla veneellä pääsee, tosin rannat ovat aika kivikkoiset. Yksi vaihtoehto on tulla yhteysaluksella neljän kilometrin päähän Kaunissaareen ja etsiä sieltä kyyti tänne. Jatkossa on toiveissa, että saisimme tänne laiturin. Suunnitelmat ovat olemassa, mutta rahoittaja puuttuu, valittelee Marja Hokkanen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.