Puutarhan ei tarvitse olla kallis harrastus

On se aika vuodesta jolloin kodin viherpeukalot suunnittelevat puutarhan kunnostusta. Roudan lähdettyä on toteuttamisen aika. Tarkka suunnittelu on kaiken lähtökohta. On otettava huomioon pihan varjoisat ja aurinkoiset paikat sekä selvitettävä mitkä kasvit tarvitsevat paljon valoa ja mitkä viihtyvät varjossa. Helmi Kustannuksen tuore kirja Puutarha pikkurahalla tarjoaa apua kokemattomallekin viherpeukalolle.

Puutarha pikkurahalla -kirja on tehty varta vasten suomalaisin oloihin. Kasvit joita kirjassa käsitellään viihtyvät Suomen viileissä sääolosuhteissa. Lukijaa rohkaistaan kokeilemaan ja yhdistelemään erilaisia kasveja. Kirjassa käsitellään kahtasataa lajia ja lajiketta jotka on jaoteltu myös lisääntymistavan mukaan. Kasveja ei tarvitse hankkia kalliilla rahalla kaupasta, vaan niitä voi hakea ilmaiseksi vaikka tienvarresta tai metsästä. Kirjasta löydät myös hyviä niksejä ongelmakasveista eroon pääsemiseksi.

Yrttitarha tuoksuu ja maistuu

Suurin osa yrteistä vie vähän tilaa, ja jopa neliömetrin alasta riittää iloa keittiöön koko kesäksi. Yrttejä voi käyttää tuoreina tai niitä voi kuivata tai pakastaa. Kun yrttitarhan suunnittelee lähelle keittiöitä on helppo hakea yrttejä jopa pimeinä syyskesän iltoina. Kirjassa kerrotaan itse yrteistä ja niiden kasvuolosuhteista, mutta myös siitä minkä ruoan kanssa mikäkin yrtti sopii. Esimerkiksi oman pihan piparjuuri maustaa mukavasti paahtopaistin.

Jokainen onnistuu

Kirjasta vastaavat suunnitteluhortonomi AMK Katriina Arrakoski ja kasvitieteen dosentti FT Jouko Rikkinen. Kirjassa otetaan kantaa taloudelliseen ja ekologiseen näkökulmaan; puutarhan ei tarvitse olla kallis vaikka se on kaunis ja kirjava. Kirjan kuvat ovat hyvälaatuisia ja tieto kasveista selkeällä tavalla kirjoitettu. Selkeän hakemiston avulla löytää nopeasti hakemansa tiedon.

Puutarhan perusvälineiden on hyvä olla ergonomialtaan hyvin suunniteltuja jotta pihatöistä voi nauttia. Kirjassa neuvotaan mitä perusvälineitä kannattaa hankkia ja mitkä käsineet kestävät hankausta ja mitkä suojaavat ruusunpiikeiltä. Kun miettii suunnittelun perusasiat selviksi, puutarhaloiston toteutus onnistuu helposti jokaiselta jolla intoa riittää.

 • Kirja: Puutarha pikkurahalla
 • Kirjailijat: Katriina Arrakoski ja Jouko Rikkinen
 • Koko: 170 x 240 mm
 • Sivumäärä: 96 sivua
 • Kuvitus: valokuva ja piirros, neliväri
 • Ilmestymisaika: helmikuu 2004
 • ISBN 951-556-033-0
 • Hinta: n 15 euroa

(M.Haglund - MTV3)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja