Puusaunan ja takkatulen päästöt saastuttavat kodin ilmaa ja saattavat aiheuttaa vakavia terveysongelmia – miten oman kodin päästöihin voi vaikuttaa?

6:38
Voit katsoa koko Mikko Savonlahden haastattelun yllä olevalta videolta.

Talojen puulämmityksestä, takasta ja puusaunasta syntyy pienhiukkaspäästöjä ja mustan hiilen päästöjä, joilla on haitallisia vaikutuksia terveydelle. On tutkittu, että päästöistä aiheutuu vuosittain jopa 200 ennenaikaista kuolemaa.

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusinsinööri Mikko Savolahti kertoo, että terveysongelmat syntyvät, kun keuhkoihin hengitetyt hiukkaset aiheuttavat matala-asteista tulehdusta, joka voi johtaa erilaisiin kroonisiin sairauksiin.

– Kaikilla ilmansaasteilla, erityisesti pienhiukkasilla, on tämä sama vaikutus.

Savolahden mukaan esimerkiksi takan lämmittäminen vaikuttaa lähialueen ympäristön ilman lisäksi myös sisäilman laatuun. 

–Tulipesän luukun kautta pienhiukkasia pääsee myös sisälle asuntoon.

Puusaunan lämmitys ja takan käyttö aiheuttavat vuosittain myös kasvihuonekaasupäästöjä. Toistaiseksi ei ole vakiintunutta käytäntöä siitä, miten mustan hiilen päästöjä pitäisi rinnastaa hiilidioksidipäästöihin.

– Niitä ei ole toistaiseksi raportoitu kasvihuonekaasuinventaarioissa. Jos ne otettaisiin huomioon, näyttää siltä, että pienpolton mustan hiilen päästöt tuovat ihan huomattavan lisän Suomen kasvihuonekaasupäästöihin, Savolahti sanoo.

Voiko oman kodin takan tai saunan päästöihin sitten vaikuttaa? Katso tutkijan koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja