Putoamista vastaan kamppaillut yllättäjä porskuttaa ilman tappioita Valioliigassa – Jose Mourinho ripitti omiaan

West Ham teki sunnuntaina jalkapallon Englannin Valioliigassa ihmeen. Vajaat kymmenen minuuttia ennen loppua 0–3-tappiolla Tottenhamia vastaan ollut West Ham kiri Lontoon paikalliskohtaamisessa tasoihin 3–3.

West Hamin yritteliäisyydellä ja Tottenhamin puolustuksen haparoinnilla vierailija hiipi viimeisellä kymmenminuuttisella vastustajaa lähemmäs. Ensin Fabian Balbuena kavensi 82. minuutilla 1–3:een, ja vajaat kolme minuuttia myöhemmin Tottenham-pakki Davinson Sanchez puski epäonnekseen pallon omaan maaliin.

West Ham oli noussut kuolleista. Ällistyttävä kiri huipentui lisäajan neljännellä minuutilla, kun Manuel Lanzini laukoi vapaapotkun jälkitilanteesta kaukaa ruudikkaasti loppunumerot 3–3.

Son Heung-min ja kahdesti osunut Harry Kane saattelivat maaleillaan ja yhteispelillään Tottenhamin 3–0-karkumatkalle, kun vasta 16. peliminuutti oli umpeutumassa. Luvassa olivat murskajaiset.

Yksi West Ham -ottelun jännityksen aiheista oli, milloin Espanjasta Valioliigaan ja Tottenhamiin yli seitsemän vuoden tauon jälkeen palannut Gareth Bale pääsee vaihdosta tositoimiin. Tottenhamin päävalmentaja Jose Mourinho vinkkasi walesilaisen Balen kentälle 72. minuutilla.

Villa jatkaa pistemenetyksittä

Kun Bale oli kentällä, Tottenham hävisi jakson 0–3. Mourinhoa loppuminuuttien käänne ei miellyttänyt.

– Peli oli hallinnassamme. Olimme saada neljännen maalimme, kun Kane osui tolppaan. Voitto oli taskussamme, ja sitten hukkasimme kaksi sarjapistettä. Meidän on oltava vahvempia, Mourinho sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kierroksen varsinaisessa kärkiottelussa kohtasivat Leicester ja Aston Villa. Leicester pelasi ilman ykköskärkeään Jamie Vardya. Villa hallitsi hienokseltaan ja vei vierasvoiton 1–0.

Ratkaisuosuman laukoi aivan ottelun lopussa lisäajan ensimmäisellä minuutilla Villan hankinta Ross Barkley.

Hyvin puolustava Villa on voittanut kaikki neljä otteluaan. Se on pelannut ottelun vähemmän kuin sarjaa pisteellä johtava Everton.

Aston Villalla oli ennen Leicesterin kohtaamista allaan parin viikon takaiset Liverpool-murskajaiset, joissa birminghamilaisjoukkue nöyryytti viime kauden valioliigamestaria 7–2.

Villan vahvaa alkukautta voidaan pitää yllätyksenä, sillä joukkue taisteli vime kaudella loppuun saakka putoamiskurimusta vastaan. Se vältti putoamiskarsinnat vain pisteen erolla Bournemouthiin ja Watfordiin.

Fulhamin Mitrovicille päänsärkyä rankkareista

Valioliigan nollakerholaiset Sheffield United ja Fulham avasivat pistetilinsä, kun ne päätyivät maalein 1–1-pistejakoon.

Jumbofinaali kulminoitui Fulhamin serbihyökkääjään Aljaksandr Mitroviciin. Hän laukoi toisella puoliajalla pallon rangaistuspotkusta yli maalin ja aiheutti itse kotijoukkue Unitedille rankkarin, josta Billy Sharp tasoitti ottelun 85. minuutilla 1–1:een.

Fulham ehti johtaa ottelua kahdeksan minuuttia. Ademola Lookman oli laittanut harhautuksillaan nippuun koko United-puolustuksen ja laukoi pallon verkkoon.

Sekä Sheffield United että Fulham olisivat tarvinneet avausvoittoa kipeästi.

– Ensimmäinen puoliaika oli mielestäni meiltä hyvä, toisella menetimme kontrollia ja olimme hieman hermostuneita, Valioliigan viime kauden yllätysjoukkueen Unitedin päävalmentaja Chris Wilder sanoi BBC:n mukaan.

– Näin toisella puoliajalla dynaamisen joukkueen, joka kykeni järjestelemään maalipaikkoja. Joukkue menee oikeaan suuntaan, Fulhamia luotsaava Scott Parker löysi suojateistaan hyviä puolia.

Brighton vei tikkarin Hodgsonilta

Jos riitti Valioliigan häntäpään joukkueiden kohtaamisessa tilanteita ja vauhtiakin, sarjataulukon alemman keskiryhmän Crystal Palace ja Brighton pelasivat puuduttavan 90-minuuttisen. Suomen maajoukkuetta 2006–07 luotsanneen, Palacen päävalmentajana toimivan Roy Hodgsonin laatima jäädytystaktiikka näytti tuovan kotivoiton, mutta aktiivisempi Brighton venyi oikeutetusti 1–1-tasapeliin.

Crystal Palace meni 19. minuutilla johtoon norsunluurannikkolaisen hyökkääjän Wilfried Zahan rangaistuspotkumaalilla. Koko joukkueen voimin puolustaneelta Palacelta vietiin lopussa tikkari suusta, kun Brightonin argentiinalainen vaihtopelaaja Alexis Mac Allister laukoi 90. minuutilla maalin vasempaan nurkkaan 1–1.

Niin Crystal Palace kuin Brightonkin pelasivat Valioliigassa kolmannen voitottoman ottelunsa peräkkäin.