Putkiremontti taloyhtiössä: esimerkkejä parhaista käytännöistä

Putkiremontti on lähivuosina ja -vuosikymmeninä edessä monilla taloyhtiöillä. Tällä kertaa esimerkkinä on Espoon Tapiolassa sijaitseva 1960-luvun alkupuoliskolla valmistunut taloyhtiö, jossa putkiremontti on jo aivan ovella.

Kyseisen asunnon kohdalla putkiremontin ajoitus on siinä mielessä loistava, että suunnitelmat ovat valmiit ja urakkatarjoukset saatu. Näin yhtiö voi varmuudella hyödyntää tarjolla olevan 10 prosentin korjausavustuksen, jonka ehtoina ovat töiden aloittaminen ennen 31.12.2009 ja valmistuminen viimeistään 31.12.2010.

Putkiremontin onnistumiselle on luotu edellytykset huolellisella valmistelulla ja osakaslähtöisellä ja -vetoisella hankesuunnittelulla.

– Päätöksenteko on sujunut hyvin, varsinkin kun kokosimme hankesuunnittelua varten taloyhtiön asiantuntevimman porukan, kertoo Urpo Määttä.

Kaikki alkaa suunnittelusta

Muutamasta osakkaasta koottu hankesuunnitteluryhmä tuo putkiremontin valmisteluun arvokasta kokemusperäistä tietoa ja asukasnäkökulman alusta lähtien, korostaa myös neuvontainsinööri Jaakko Laksola Kiinteistöliitto Uusimaasta.

– Työryhmä on eräänlainen työrukkanen yhtiön hallitukselle. Se joutuu käyttämään paljon aikaa asioiden selvittämiseen ja seuraamiseen ja raportointiin hallitukselle, hän sanoo.

Hankesuunnitteluryhmä etsii ulkopuolisen hankesuunnittelijan kanssa taloyhtiölle niin teknisesti kuin taloudellisesti sopivimman ratkaisun.

– Olisi todella edullista, jos yhtiössä olisi tehty putkiston kuntotutkimus nimenomaan sitä ajatellen, voidaanko vesijohtoja pinnoittaa - ja jos voidaan, millä riskillä, Laksola pohtii.

– Sama koskee myös viemäriverkostoa. Jos sitä pinnoitetaan, sukitetaan tai sujitetaan, tällaisesta kuntotutkimuksesta saadaan paljon tärkeää tietoa, hän jatkaa.

Perinteiseen putkiremonttiin, jossa kajotaan rakenteisiin, kannattaa ryhtyä erityisesti silloin, kun kylpyhuoneet vesieristeineen halutaan uudistaa. Usein on järkevää käyttää eri tekniikoiden yhdistelmiä. Vaihtoehtojen kartoituksen on oltava mahdollisimman avointa samoin niistä keskustelemisen.

– Tällaisessa hankkeessa täytyy olla useita tiedotustilaisuuksia tai mieluummin kutsuisin niitä vuorovaikutuskeskustelutilanteiksi, Laksola painottaa.

– Mukaan tulee kutsua riittävä määrä asiantuntijoita alustajiksi sekä vastaamaan kysymyksiin. Asukkaiden toivomuksia voidaan kartoittaa myös osakaskyselyillä, joita voi tehdä hankesuunnittelukonsultti tai remontin hankesuunnitteluryhmä, hän jatkaa.

Projektinjohtajalla tärkeä rooli

Putkiremontin onnistumisen perusedellytys on myös se, että hankkeella on alusta lähtien johtaja, joka pitää langat käsissään. Projektinjohtaja voi olla hallituksen puheenjohtaja, isännöitsijä tai ulkopuolinen ammattilainen, joka hallitsee korjaushankkeen rakennuttamisen alusta loppuun.

Projektinjohtaja vastaa siitä, että tieto kulkee tehokkaasti ja tavoittaa osakkaat ja muut asukkaat ymmärrettävässä muodossa. Osakkailla pitää olla alusta lähtien selkeä käsitys siitä, miten remontti vaikuttaa heidän kukkaroonsa ja arkeensa.

– Meidän asunnossamme, pinta-alaltaan noin 82 neliötä, remontin hinta on 50 000 euroa ja siitä ylöspäin. Evakkotaipaleen pituus on suunnilleen noin kolme kuukautta, Määttä kertoo.

Osakkaille on kyettävä esittämään havainnollisesti, minkälaisia vaihtoehtoja heillä on valittavana ja mitä ne maksavat. Esimerkkiyhtiössämme on rakennettu taloyhtiön omistuksessa olevaan huoneistoon mallikylpyhuoneet, jotka helpottavat asunnoissa tehtävien osakasmuutosten suunnittelua. Määttä ylistää ratkaisua loistavaksi.

– Siinä on pystynyt hahmottamaan, mitä ei varmasti halua, mikä miellyttää ja mistä haluaa maksaa. On myös hyvä, että näyttelytila on ollut auki niin pitkän ajan. Paikan päällä on ollut asiantuntijoita, joiden kanssa on voinut neuvotella vaihtoehdoista.

Malleja ei ole pakko valita kokonaisuuksina, vaan niistä voi myös poimia yksityiskohtia ja yhdistellä niitä sopivalla tavalla. Projektinjohtajan hallitseman kilpailuttamisen avulla putkiremontille saadaan pätevät suunnittelijat ja toteuttajat sekä valvoja, joka on avainasemassa hankkeen laadunvarmistuksessa.

Tarjouspyynnöt on syytä lähettää vain luotettaville urakoitsijoille, joiden toimintatavat ja maine tunnetaan, kehottaa Jaakko Laksola.

– Tiedetään että työmiehet ovat hyviä ja osaavat työskennellä käytössä olevassa kiinteistössä, jossa ihmiset saattavat asua remontin aikaan. Talo on siis yhtä aikaa ihmisille koti ja remontintekijöille työmaa, mies mainitsee.

Laksola muistuttaa, ettei urakoitsijaa valittaessa pidä tuijottaa pelkkään hintaan. Halvin ei ole aina paras näissäkään hommissa, vaikka juuri nyt saakin entistä edullisempia tarjouksia myös putkiremontteihin.

Muistilista:

- Taloyhtiöille on tarjolla 10 % korjausavustus. Työt on aloitettava 31.12.2009 mennessä ja niiden on valmistuttava viimeistään 31.12.2010.

- Osakkaat on otettava mukaan hankesuunnitteluun.

- Projektinjohtajalla on hanke hallussa.

- Vaihtoehdoista havainnollista tietoa osakkaille.

- Halvin ei ole aina paras!

Lue myös:

    Uusimmat