Putkiremontin rajapinnat yhtiön ja osakkaan kesken

Syksyn aikana olemme käsitellet putkiremonttia monesta näkökulmasta. Nyt keskitymme taloyhtiön putkiremontin ja osakkaiden omissa asunnoissaan tekemien muutostöiden rajapintoihin ja vastuunjakoon. Aika useinhan on sattunut niin, että osakas on ehtinyt kunnostaa kylpyhuonettaan ennen kuin putkiremontti talossa alkaa.

"Asunto-osakeyhtiölaissa ei ole mitään nimenomaista pykälää, jonka perusteella yhtiön pitäisi hyvittää osakkeenomistajaa tämäntyyppisessä tilanteessa", muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontalakimies Simo Vihemäki. "Hyvityksen perusteena pitää aina olla yhtiökokouksen nimenomaan sitä varten tekemä päätös. Se tapahtuu yksinkertaisella enemmistöllä yhtiökokouksessa ja silloinkin perusteena tulee olla, että yhtiölle syntyy hyvitettävää säästöä."

Jos taloyhtiö päättää hyvittää jotain, se tapahtuu taloyhtiölle putkiremonttia tekevän urakoitsijan antaman tarvikehinnaston mukaan. Hyvityksen saaminen on selvästi helpompaa silloin, jos osakas tyytyy alempaan varustetasoon kuin taloyhtiön putkiremontissa tarjotaan.

"Kun osakas jättää pois joitakin urakkaohjelmaan kuuluvia kalusteita, ne ovat ilman muuta hyvityksen piiriin tulevia asioita ja hyvitetään hänelle yksikköhintaluettelon mukaan. Se tapahtuu siten, että urakoitsija hyvittää yhtiölle ja yhtiö tilittää rahan sitten osakkeenomistajalle."

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkailla on oikeus tehdä asunnoissaan lisä- ja muutostöitä, kunhan ne eivät vahingoita taloyhtiön vastuulla olevia kiinteistön rakenteita. Muutostöille täytyy kuitenkin aina olla yhtiön lupa. Isommissa muutostöissä tarvitaan lisäksi kunnan rakennusvalvonnalta rakennus- tai toimenpidelupa, jonka taloyhtiö voi tarvittaessa hakea osakkaan puolesta. Jos osakas aikoo tehdä muutostöitä samalla kun taloyhtiössä tehdään putkiremonttia, kannattaa joka tapauksessa olla hyvissä ajoin liikkeellä. "Kun yhtiökokous on päättänyt ryhtyä saneeraukseen, osakkaan tulisi jo siinä vaiheessa tiedostaa, mitä oikein haluaa," tähdentää Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikäinen. "Sen jälkeen voi ottaa yhteyttä prosessissa myöhemmin valittavaan suunnittelijaan ja kysyä vaihtoehtoista suunnitelmaa yhtiön lvi-suunnitelmalle. Tämä siksi, että kun teettää osakasmuutoksen suunnitelmat samalla suunnittelijalla, ne limittyvät toisiinsa ilman isompia ongelmia."

Töiden koordinoinnin kannalta on järkevää myös pyytää tarjous muutostöistä samalta urakoitsijalta, joka tekee taloyhtiön putkiremonttia. Tarjouksia voi toki pyytää muualtakin, mutta tärkeintä on pitää mielessä, että muutostöistä vastaa aina osakas - ei taloyhtiö. Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on rakennushankkeestaan vastuu!

"Tämä voi tulla yllätyksenä", Vihemäki sanoo. "Onhan urakoitsija se sama, oman yhtiön käyttämä urakoitsija ja työmiehetkin ovat tulleet tutuiksi, kun on moneen kertaan työmaalla nähty."

Hännikäinen puolestaan painottaa, ettei osakkaan oman remontin valvonta kuulu yhtiön remontin valvojan velvollisuuksiin: "Siksi pidän erittäin tärkeänä sitä, että asukkaalla olisi edunvalvojanaan rakennusalaa opiskellut ja tunteva, kokemusta omaava henkilö. Osakasmuutosten valvonta jää todellakin aivan osakkaan omille harteille."

Niin rakennushankkeen suorittamisen kuin muutostyön teettämisen jälkeen vastuu pysyy 10 vuoden ajan. Vasta sitten se päättyy ja siirtyy lopullisesti asunto-osakeyhtiölle.

(JKA 18.11.2005)

Lue myös:

    Uusimmat