Putkihaulikolla päähän ammuttu poliisi kertoi kaoottisista hetkistä Lempäälässä – "Sitten kuului tosi kova mossahdus"

Haulikkomies pakeni poliisia – Lempäälän hurjasta takaa-ajosta video julki 2:00

Lempäälän huhtikuisen takaa-ajon yhteydessä poliisimiestä ammuttiin putkihaulikolla päähän. Osuman saanut vanhempi konstaapeli kertoi oman versionsa dramaattisista hetkistä myöhemmin kuulusteluissa. Alla oleva kuvaus tapahtumista perustuu kuulustelupöytäkirjaan, joka on osa tapauksen esitutkintamateriaalia. 

Vanhemman konstaapelin työpäivä alkoi normaalisti kello 14.00. Pian hän jo istui partioautossa työparinsa kanssa. Keula suunnattiin ensimmäisenä Tampereen keskustaan Laikun lavalle, missä esiintyi Paleface.

Poliisimiehet partioivat paikalla jalkaisin ja käskivät muutamaa humalaista poistumaan. Paikalla oli paljon lapsia. Mitään dramaattista ei kuitenkaan tapahtunut.

Jonkin ajan päästä miehet hyppäsivät takaisin autoon ja kuulivat radiosta muiden partioiden ja hätäkeskuksen välistä keskustelua. Puhuttiin takaa-ajosta.

Vanhempi konstaapeli pyysi partiokaveriaan kysymään, tarvitaanko heitä mukaan tehtävälle.

Ensin tarvetta ei ollut, sillä takaa-ajo tapahtui kaukana. Jossain vaiheessa takaa-ajossa tapahtui kuitenkin käänne, jonka johdosta miehet saivatkin lopulta kutsun mukaan.

Tilanne eteni nopeasti

Poliisit suuntasivat kohti etelää. Jossain vaiheessa he näkivät muita partioita paenneen auton ja lähtivät perään. Pian radiosta tuli ohje, että pakoauto pysäytetään pakolla.

Vanhempi konstaapeli ajoi kiinni autoon ja painoi sen kaidetta päin. Lopulta auto pysähtyi.

Vanhempi konstaapeli nousi partioautosta.

Sen jälkeen tilanne eteni nopeasti.

Hän näki, että pakoauton kuljettaja istui apukuskin paikalla. Miehellä oli kädessään kaksi kappaletta, joita hän yritti yhdistää ruuvaamalla. Päässään miehellä oli kaasunaamari.

Miestä käskytettiin, mutta turhaan. Auton ikkunoita rikottiin teleskooppipatukalla. Vanhempi konstaapeli siirtyi auton kuljettajanpuoleisen A-pilarin taakse suojaan ja ojensi kätensä kaasuttaakseen autoon OC-sumuttimella ikkunan kautta.

– Sitten kuului tosi kova mossahdus, vanhempi konstaapeli kertoi kuulustelussa.

"Sanoin, että auta"

Kuljettaja ampui omatekoisella putkihaulikolla auton etulasin läpi. Laukaus osui vanhempaa konstaapelia päähän.

– Sitten kävelin *** (toisen poliisimiehen) luokse ja sanoin hänelle, että "auta", vanhemman konstaapelin kertomus jatkuu.

Esitutkinnassa poliisit rekonstruoivat ampumisen auton tuulilasin lävitse. Alla hidastuskuvaa lavastetusta tilanteesta:

Tällaista jälkeä haulikko tekee auton tuulilasille 1:08

Työkaveri laittoi miehen maahan makaamaan ja ryhtyi antamaan tälle ensiapua. Jossain vaiheessa hänet siirrettiin ambulanssiin ja ajettiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

Vanhempi konstaapeli selvisi kertomaan tapahtumista, pakoauton kuljettaja ei. Ensimmäisen laukauksen jälkeen muut paikalla olleet poliisit olivat vastanneet tuleen. He ampuivat neljä laukausta.

Kuljettaja vedettiin autosta, kun tilanne oli rauhoittunut. Hänellä oli yhä kaasunaamari päässään. Mies todettiin kuolleeksi 15.40.

Lue myös:

    Uusimmat