Mainos

Putipuhdasta kevään kunniaksi

Kevätaurinko paljastaa armotta talven jäljiltä nuutuneet nurkat. Lue ammattilaisen vinkit tehokkaasta kevätsiivouksesta!

Internetistä löytyy paljon pikkuvinkkejä siivouspäivää helpottamaan: Esimerkiksi lapsiperheessä neuvotaan pitämään siivotessa vyötärölaukkua, johon saa työn aikana poimittua lattialta kaikki pikkutavarat tarvitsematta keskeyttää puunausta ja pölynimurointia joka välissä.

Entä tiesitkö, että sooda pehmittää pinttyneet ruokaroiskeet mikroaaltouunin sisältä? Pane mikroon vesilasi, jossa on tilkka soodaa, ja anna mikron käydä hetken aikaa. Soodan ansiosta voit pian helposti pyyhkiä tahrat pois. Sooda antaa myös raikkaan tuoksun wc-tiloihin, kun viimeistelet harjapesun sillä, ja sillä voi myös poistaa tahroja matosta ennen imurointia.

Siivous on välineurheilua

Kevätsiivouksessa saa kunnolla puhdasta vain kunnon välineillä, ja nykyajan materiaalit tarvitsevat nykyaikaiset aineet. Esimerkiksi monet pölyhuiskut vain siirtävät pölyt paikasta toiseen. Onko sinun siivousvälineistösi ajan tasalla?

Helsinkiläinen PutipuhdasKoti-siivouspalvelu on erikoistunut pääkaupunkiseudun kotisiivouksiin. – Kilpailemme työn laadulla, joten käytämme itsestään selvästi myös tehokkaita välineitä, yrityksestä sanotaan.

Nämä siivousyrityksen ammattilaiset pitävät kotisiivouksen tärkeimpinä työkaluina tehokasta pölynimuria, levymoppia (hapsumoppi vain levittää likaa) sekä mikrokuituliinoja ja niin sanottua taikasientä.

Eläköön mikrokuitu!

PutipuhdasKodin Minna ja Tiina kertovat, että mikroliinoja voi käyttää lähes kaikkeen kevyeen pyyhkimiseen. Taikasienellä puolestaan monet tahrat lähtevät ilman pesuaineita ja kemikaaleja, ovatpa monet onnistuneet pyyhkimään sillä perheen pikku taiteilijoiden väärään paikkaan töherretyt taideteoksetkin.

– Pölyjen pyyhkimisessä Swiffers-pölynpyyhin on lyömätön työkalu, Minna ja Tiina sanovat. – Se todella sitoo pölyt hapsuihinsa. Toivottavasti vaihtopäitä voisi kehittää vielä pitkäkäyttöisemmäksi!

Öljytyille pinnoille (sekä lattioille että huonekaluille) on puolestaan omiaan erityinen öljytty hoitoliina. Keittiön ja kylpyhuoneen pesualtaiden ja muiden pintojen pyyhkimiseen Minna ja Tiina suosittelevat tavallisia paksuja sieniliinoja, jotka voi useimmiten myös pestä pesukoneessa.

– Pesemiseen ei kannata käyttää aivan ohuita, rei'itettyjä sieniliinoja, he tarkentavat. – Niillä ei pinttynyt lika lähde, vaikka ne ruokapöydän pyyhkimiseen sopivatkin.

Lattialla ei lotrata

– Lattian pesussa ei puolestaan pitäisi lotrata vedellä, siivoojat sanovat. – Nykyaikaisilla välineillä pärjää imuroinnin jälkeen nihkeäpyyhkimiselläkin. Laminaatti- ja puulattiat kestävät vettä joka tapauksessa heikommin kuin kivi- tai laattalattiat, eikä vesi saa jäädä lattioille seisomaan. Käytä haaleaa vettä ja vain vähän neutraalia pesuainetta.

Ammattilaiset muistuttavat, että pikkukivet ja roskat on syytä poimia lattialta heti. Jaloissa pyöriessään ne naarmuttavat lattioita ja vahingoittavat pikkuhiljaa sen pinnoitetta, jolloin esimerkiksi jalkineista sulanut lumi ja vesi pääsevät valumaan pinnan sisään.

Kevään kurakelien koittaessa pääsee viikkosiivouksessa paljon vähemmällä, kun panostaa kunnollisiin eteisen kynnysmattoihin. Kurastopparimatotkin on vaihdettava aika ajoin uusiin. Katso ostohetkellä myös maton alle: vaalea kumilateksipohja ei murru eikä värjää. Hyvä kuramatto pysyy myös taipuisana mutta silti napakkana, niin että se on tarvittaessa helppo kantaa hiekkoineen pihalle ravisteltavaksi.

Vanha kunnon Fairy...

Ympäristökysymykset ovat siivoustoimessakin tärkeitä. Siivoojan onkin usein ratkaistava, käyttääkö ympäristöä säästävää pesuainetta usein vai vähän voimakkaampaa ainetta kerran viikossa.

Minnan ja Tiinan siivoustiimi tietää, ettei pesuaineita tarvitse kevätsiivouksessakaan olla "tolkutonta arsenaalia". Yleispuhdistusaineella pärjää pitkälle, mutta WC- ja kylpyhuonetiloihin pitäisi olla oma puhdistusaineensa. Ainakin metallisiin pesualtaisiin tarvitaan lisäksi nimenomaan niille soveltuvaa hankausainetta.

– Kevyemmässä puhdistuksessa vanha kunnon Fairy on erittäin monikäyttöinen pesuaine. Esimerkiksi rasvatahroihin ei usein muuta ainetta tarvita. Monilla onkin hyvin laimeaa Fairy-liuosta aina käsillä valmiiksi sekoitettuna esimerkiksi vanhassa suihkepullossa, huomauttaa Minna.

Ei kauniin ilman hommaa

– Fairy sopii erinomaisesti myös ikkunanpesuun, sanoo puolestaan Tiina. – On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tilkka pesuainetta riittää.

Minna ja Tiina muistuttavat, että lattiat on myös suojattava valuvalta vedeltä ennen kuin ikkunanpesu aloitetaan. Varaa käden ulottuville pesuvettä, kumilasta ja mikrokuituliina ja varmista, että sinulla on hyvin tilaa kääntyä joka suuntaan!

Eihän lastasi vain ole kovettunut? Jäykistyminen ja pienetkin murtumat kumissa tekevät työstä tehotonta ja jättävät ikkunoihin pestessä jälkiä.

Älä ajoita työtä auringonpaisteelle, sillä muuten vesi ehtii kuivua ennen kuin pääset pyyhkimään sitä ja tuloksena on raidallinen ikkunaruutu. Paras pesusää onkin pilvipouta.

Viimeksi pahin lika

Ammattilaiset pesevät ikkunat aina puhtaasta likaiseen päin, eli ensin pestään sisin ikkuna ja lopuksi uloin. Vedä lastalla koko ikkunan pituudelta vaaka- tai pystysuorassa, kuivaa lasta liinaan jokaisen vedon päätteeksi ja vaihda pesuvesi usein. Viimeiseen huuhteluveteen voi lisätä tipan etikkaa, se saa lasit kiiltämään.

– Toisinaan erityisesti iäkkäämmät asiakkaat toivovat meidän kuivaavan lasit vanhan käytännön mukaan sanomalehdellä. Saattaa kuitenkin olla, että entisajan painomuste oli erilaista, sillä nykyisin monet sanomalehdet ainakin värjäävät käsiä, pohtivat siivoojat.

Monet kevätsiivouksen tekijät jättävät nykyisin ikkunanpesun suosiolla ammattilaisille, vaikka muuten siivoaisivat itse. Kevään juhla-aikojen lähestyessä siivouslahjakortti saattaisikin olla monelle äitienpäivän viettäjälle tervetullut lahja! – Lahjakortin ostajahan saa vielä itselleen kotitalousvähennyksen, muistutetaan PutipuhdasKoti-yrityksestä vielä.

Lisätietoja: http://www.putipuhdaskoti.fi

Kuvat: Proter & Gamble, Akro Mats & Matting Oy, Futureimagebank ja Lehtikuva.
Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.