Putinin uhkaus: Voimme vallata Kiovan kahdessa viikossa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut vakavan varoituksen keskustellessaan Euroopan komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson kanssa.

Italialaisen La Repubblica -lehden tietojen mukaan Barroso kysyi Putinilta Venäjän sotilaallisesta tunkeutumisesta Ukrainaan. Putinin vastaus oli kuulunut:

- Jos haluan, voin valloittaa (Ukrainan pääkaupungin) Kiovan kahdessa viikossa.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrov vakuutti kuitenkin tänään, että Venäjä ei tule hyökkäämään Ukrainaan. 

La Repubblica: Näin EU-huippukokous pohti Putinia

Tiivistelmä lehden kokouslähteiden raportista: 

”Kun huippukokous ryhtyi myöhään illalla käsittelemään Ukrainaa, ilmapiiri muuttui surrealistiseksi. Oli päätettävä, pitäisikö Venäjä-pakotteita kiristää, kun maa oli lähettänyt Ukrainaan tuhansia sotilaita aseissa.

EU:n 28 maata olivat jakautuneet: Unkari, Slovakia ja Kypros pitivät sanktioita etujensa vastaisina. Baltian maat olivat päinvastaista mieltä ja kannattivat Ukrainan aseistamista. Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite oli todennut että Venäjä on käytännössä sodassa Euroopan kanssa.

Tavallisesti tyyni Saksan liittokansleri Angela Merkel oli kirjaimellisesti vihainen Putinille, joka ei ollut toteuttanut lupauksiaan Berliinin ja Moskovan välisissä neuvotteluissa, vaan sen sijaan lisännyt sotilaallisia toimia. Merkel ja useat muut Euroopan johtajat totesivat, ettei Putinin toimien ennustettavuuden vaikeudelle ole mitään rajoja. Harkitsevainen Merkel jopa mietti, voisiko Ukrainan jälkeen käydä samoin Latvialle ja Virolle ja vaati uusia sanktioita.

Ilmapiiri huoneessa viileni edelleen. Komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso oli juuri puhunut puhelimessa Putinin kanssa. Barroso kertoi, että kun hän oli kysynyt Putinilta sotatoimista Ukrainassa, Putin oli mennyt uhkauksiin. ”Ongelma on tämä”, Barroso kertoi Putinin sanoneen, ”mitäpä, jos haluaisin ottaa Kiovan kahdessa viikossa?” Kuin sanoakseen, älkää ärsyttäkö minua uusilla pakotteilla.

Britannian pääministeri David Cameron sanoi: ”Tällä kertaa emme voi myöntyä Putinille, joka on jo ottanut Krimin. Emme voi sallia hänen ottaa koko maata. Olemme vaarassa tehdä saman virheen kuin Münchenissä 1938.”

Cameronin viittaus koskee sopimusta, jolla Ranska, Britannia ja Italia sopivat Saksan kanssa, että Tsekkoslovakian osien liittäminen Saksaan oli sopivaa. Tsekkoslovakiaa ei ollut kutsuttu kokoukseen.


Lue myös:

    Uusimmat