Mainos

Putinin pokeripeli puhututtaa - "öljyn hinta ei pelasta Venäjää"

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tämänpäiväinen esiintyminen puhututtaa myös suomalaisia kansanedustajaehdokkaita. MTV Vaalikuutiossa vierailleet ehdokkaat muistuttivat, että Putin pelaa nyt aikamoista pokeria.

MTV Uutisten toimittaja Jelena Leppänen seurasi Putinin neljän tunnin esiintymistä Suora linja -ohjelmassa ja käänsi siitä ydinkohdat. Hänen mukaansa talous oli Putinin puheen ja kansalaisten kysymysten keskiössä.

- Putin vakuutteli, että rupla on vahvistumassa ja Venäjän talous kahdessa vuodessa jaloillaan, Leppänen summasi puhetta MTV Uutisten Vaalikuutio-keskustelussa.

Kokoomuksen Uudenmaan vaalipiirin ehdokas Kai Mykkänen totesi, että öljyn hinta voi vielä kohota ja pelastaa Venäjän taloutta, mutta:

- Mutta öljyn hinta ei enää viisinkertaistu eikä elintaso enää nouse entiseen malliin. 1990-luvulla Venäjällä oli vielä usko ja toivo, nyt lohduttomuus valtaa alaa. Kun lännet opit eivät toimikaan, länttä voidaan syyttää elintason hitaasta noususta, Mykkänen sanoi.

Mykkänen toimii Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Venäjä-asioista vastaavana johtajana, joka on asunut myös Pietarissa.

Virkamiesten ja eläkeläisten ostovoima tippuu

- Tänään tulleiden tilastojen mukaan Venäjällä on muukin kuin öljyntuotanto tippunut. Lisäksi tänä vuonna 40 miljoonan eläkeläisen ja virkamiehen, Putinin peruskannattajien, ostovoima tippuu toistakymmentä prosenttia ensimmäistä kertaa 15 vuoteen, Mykkänen kertoi.

Myös Jelena Leppänen muistutti, että monet venäläiset ovat pulassa, kun rahat eivät riitä.

- Ohjelmaan soitti yksi eläkeläinen, joka sanoi, että eläke ei riitä, ja löi sitten luurin kiinni. Se oli iso symbolinen merkki, Leppänen sanoi.

"Koska Venäjän varat loppuvat?"

Perussuomalaisten ehdokas Arto Luukkanen Uudenmaan vaalipiiristä sanoi, että Putin on syvästi epärealistinen talousennusteissaan, mutta samalla täydellisesti vallassa.

- Kun Putin suorassa lähetyksessä auttoi ruohikkopalojen uhria, hän osoitti olevansa täydellisesti vallassa.

Luukkanen kyseli, milloin Venäjältä loppuvat rahat.

- Putin pelaa aikamoista pokeria. Koska loppuvat Venäjän varat? Kuinka kauan Putin voi jatkaa näin? Näen kaksi vaihtoehtoa: joko hakaus lännen kanssa tai perääntyminen

Luukkainen varoitti eristämästä Venäjää esimerkiksi kansainvälisestä maksuliikenteestä ja nöyryyttämästä Putinia, koska se eskaloisi tilannetta.

- Meidän on ehdottomasti pysyttävä omassa kannassamme, Krimin miehitystä ei pidä suvaita, mutta tämä voisi olla jonkinlaisen dialogin alku, yliopistolehtori Luukkainen tulkitsi Putinin puhetta.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.