"Putinin kokki" Prigozhin vahvistaa perustaneensa Wagner-palkkasotilasyhtiön: "Sillä hetkellä syntyi patrioottien ryhmä"

Tällainen on väitetysti Zelenskyiä metsästänyt, Putiniin kytkeytynyt ja Syyriassa vaikuttanut Wagner-ryhmä 1:58
Tällainen on väitetysti Zelenskyiä metsästänyt, Putiniin kytkeytynyt ja Syyriassa vaikuttanut Wagner-ryhmä

"Putinin kokiksi" kutsuttu venäläisoligarkki Jevgeni Prigozhin vahvisti maanantaina, että hän on perustanut Wagner-palkkasotilasyhtiön ja että yhtiön taistelijoita on lähetetty Latinalaisen Amerikan ja Afrikan maihin.

Lausunnossaan Prigozhin sanoo perustaneensa yhtiön 2014 lähettääkseen taistelijoita Ukrainaan Donbassin alueelle.

– Sillä hetkellä, 1. toukokuuta 2014, syntyi patrioottien ryhmä. Myöhemmin se omaksui nimen BTG Wagner, Prigozhin sanoi.

– Näistä kavereista, jotka puolustivat Syyrian kansaa, arabimaiden muita kansoja ja köyhiä afrikkalaisia ja latinalaisamerikkalaisia, on tullut kotimaamme tukipilareita, hän jatkoi.

Prigozhinille ja Wagner-yhtiölle asetettiin vuonna 2021 pakotteita ihmisoikeusloukkauksista ja rikoksista muun muassa Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Prigozhinille asetettiin huhtikuussa vielä uusia pakotteita, kuten matkustamiskielto EU:n alueella ja varojen jäädytys.

Vuosien ajan Wagnerin palkkasotilaiden on epäilty toimivan ulkomailla Venäjän tavoitteiden hyväksi. Kreml on kiistänyt yhteydet Wagner-yhtiöön.

"Putinin kokiksi" Prigozhinia on kutsuttu Kremlin pitopalvelusopimusten takia. Aiemmin Prigozhin on kiistänyt yhteytensä Wagneriin.

Lue myös:

    Uusimmat