Putin ja Scholz tapasivat – näin kommentoitiin sodanuhkaa: "Venäjä ei halua sotaa Eurooppaan"

Onko aseellisen hyökkäyksen uhka ohi? Ulkomaantoimittaja kertoo, mitä Ukrainan tilanteesta nyt tiedetään 7:44
Onko aseellisen hyökkäyksen uhka ohi? Ulkomaantoimittaja kertoo, mitä Ukrainan tilanteesta nyt tiedetään

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on matkustanut Moskovaan tapaamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia. MTV Uutiset seuraa Ukrainan tilanteen käänteitä tässä artikkelissa. 

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja kertoi tänään venäläisille uutistoimistoille, että maa on vetämässä osan joukoistaan Ukrainan rajan tuntumasta.Ukraina ilmoitti uskovansa asian, kun näkee sen. 

Hetki hetkeltä -seuranta: 

16.59 Tiedotustilaisuus päättyi.

16.55 Liittokansleri Scholzin mukaan Naton itälaajeneminen ei ole tällä hetkellä agendalla. 

16.47 Putin sanoo Naton olevan Venäjän ovella. Hän kertoo Venäjän haluavan ratkaista nyt kysymyksen Ukrainan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. 

16.45 Scholz otti kantaa myös Nord Stream 2-kaasuputkeen. Hänen mukaansa Saksa on sitoutunut varmistamaan, että kaasutoimitukset Ukrainan kautta toimivat. 

Seuraavaksi hän puhui vangitusta oppositiojohtaja Aleksei Navalnyista. Liitokanslerin mukaan Navalnyin tuomio ei ole lain mukainen. 

16.37 Putin sanoo, että Donbassin eli Donetskin alueella Ukrainassa on käynnissä kansanmurha. Hänen mukaansa ongelma alueella on ratkaistava. Ratkaisun on Putinin mielestä perustuttava Minskin-sopimukseen. 

16.31 Myös Putin vakuuttaa, ettei Venäjä halua sotaa Eurooppaan. Se on Putinin mukaan syynä siihen, miksi Venäjä on tehnyt omat ehdotuksensa, joihin se ei Putinin mielestä ole saanut rakentavia vastauksia.

Scholzin mukaan nyt ollaan tilanteessa, jossa on käytettävä kaikki vaihtoehdot.

16.26 Scholzin mukaan pysyvä turvallisuustilanne Euroopassa voidaan saavuttaa ainoastaan yhdessä venäjän kanssa. 

– On meidän pahuksen tehtävämme varmistaa, ettei Eurooppaan tule sotaa, Scholz sanoo.

16.21 Scholzin mukaan tilanteen nopea de-eskaloituminen Ukrainan rajalla on välttämätöntä. Liittokanslerin mukaan diplomaattisia keinoja kriisin laratkaisemiselle ei ole vielä käytetty loppuun.

16.16 Putin sanoo liittokansleri Scholzin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Venäjä on valmis jatkamaan keskusteluja ohjuksista ja muista asioista.

14.06 Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on tavannut Puolan ulkoministeri Zbigniew Raun niin ikään Moskovassa.

Rau’n mukaan Venäjän ja lännen välit voivat lähentyä.

– Keskusteltuani tänään Lavrovin kanssa uskon, että kiitos moniulotteisten ponnistusten ja kansainvälisestä jännitteestä huolimatta, railo välillämme voi kaventua, Rau sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

13.20 Ennen yhteisiä keskusteluja liittokansleri Scholzin kanssa Putin vakuutti, että energiayhteistyö maiden välillä on erittäin tärkeää Venäjälle. Putinin mukaan Saksa on yksi sen tärkemmistä kumppaneista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kremlin mukaan Yhdysvaltain väitteet siitä, että Venäjä olisi hyökkäämässä Ukrainaan ovat hysteriaa, joka ei perustu mihinkään. 

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov'n mukaan Putin toivoo, että Venäjä ja länsi keskustelisivat rauhallisesti toistensa huolista Ukrainan suhteen sen sijaan, että "informaatiokampanjat" lisäisivät jännitteitä entisestään. 

Juttu päivittyy

Lue myös:

    Uusimmat