Putin piti puheen Moskovan torilla – paikalla myös puolustusministeri Shoigu

Puheessaan Putin väitti kansan ja asevoimien seisoneen yhdessä vastustamassa palkkasotureiden kapinaa. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti tiistai-iltapäivällä puheen Moskovassa Kremlin Sobornajan aukiolla. Paikalla oli noin 2500 Venäjän turvallisuusjoukkojen jäsentä sekä armeijan ja kansalliskaartin yksiköitä, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Putin ilmoitti, että kansa ja asevoimat olivat seisoneet yhdessä vastustamassa kapinoivia palkkasotureita lauantaisessa, keskeytyneessä kapinassa. Hänen mukaansa Venäjä ei joutunut vetämään Ukrainassa taistelevia joukkojaan kukistaakseen kapinan. 

Myös puolustusministeri Sergei Shoigu osallistui tilaisuuteen. Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin vaati tämän eroa juhannuspäivän kapinassaan, jossa hänen palkkasoturiarmeijansa valtasi ensin Donin Rostovin kaupungin ja marssi sitten Moskovan liepeille.

Prigozhin kuitenkin veti joukkonsa pois ennen saapumistaan Moskovaan ilmeisesti Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenkan toimittua sovittelijana. 

Putin pyysi tilaisuudessa minuutin hiljaisuutta kapinassa menehtyneiden asevoimien lentäjien muistolle. Wagner-joukot ampuivat Moskovaa kohti marssiessaan tiettävästi alas useamman Venäjän asevoimien helikopterin sekä yhden lentokoneen, mutta tarkat luvut ja kuolleiden pilottien määrä ei ole tiedossa.

Tilaisuudessa oli äänessä myös Venäjän kansalliskaartin johtaja Viktor Zolotov, jonka mukaan Wagner-joukot eivät olisi kyenneet valtaamaan Moskovaa. Kapinan valmisteluista oli hänen mukaansa saatu vihiä Prigozhinin omista piireistä. 

Kansalliskaartin joukkoja aiotaan varustaa hänen mukaansa raskaalla aseistuksella ja panssarivaunuilla.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat