Putin piti ensimmäisen puheen sitten sodan alkamisen: "Kaikki menee suunnitelmiemme mukaisesti"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on pitänyt tänään ensimmäisen puheensa sitten Ukrainan sodan alkamisen. Hän kommentoi lentoyhtiö Aeroflotin koulutuskeskuksessa muun muassa lännen asettamia Venäjän vastaisia pakotteita ja sitä, miten "operaatio" on hänen mielestään tähän mennessä sujunut.

Uutistoimisto Reuters on välittänyt videokuvaa tapahtumasta. 

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Vladimir Putin totesi puheessaan lännen asettamien pakotteiden olevan kuin suora sodan julistus Venäjää kohtaan.

Hän varoitti länttä myös siitä, että kaikki yritykset asettaa Ukrainan ylle lentokieltoalue katsottaisiin osallistumiseksi aseelliseen konfliktiin.

Putin torjui BBC:n mukaan tänään myös ehdotukset hätätilan julistamisesta tai sotalain käyttöönotosta Venäjällä.

Putin kommentoi sotatilannetta Aeroflotin koulutuskeskuksessa lähellä Moskovaa. Hän tapasi siellä muun muassa lentoyhtiön naispuolista henkilökuntaa kansainvälisen naistenpäivän alla.

Venäjältä karkaavien yritysten määrä kasvaa

Länsi on määrännyt Venäjää vastaan joukon pakotteita. Niihin kuuluvat Putinin ulkomaisten varojen jäädyttäminen ja useiden venäläisten pankkien sulkeminen kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Lisäksi monet monikansalliset yritykset ovat lopettaneet toimintansa Venäjällä. Tänään muun muassa Puma, Prada, Zara, Paypal ja Samsung kertoivat keskeyttävänsä kaupankäynnin tai sukevansa myymälänsä Venäjällä. 

Lännen toimet ovat saaneet ruplan arvon romahtamaan.

"Armeijamme suorittaa kaikki tehtävät"

Putin yritti jälleen tänään oikeuttaa Ukrainan sodan ja toisti väitteensä, että hän pyrkii vain puolustamaan maan venäjänkielisiä yhteisöjä "demilitarisoimalla” maan ja vapauttamalla sen natsien vallasta.

Vastatessaan länsimaiden väitteisiin Venäjän sotatoimien sujumisesta odotettua huonommin, hän sanoi:

– Armeijamme suorittaa kaikki tehtävät. En epäile sitä ollenkaan. Kaikki menee suunnitelmiemme mukaan.

Hän lisäsi BBC:n mukaan, että vihollisuuksiin Ukrainassa osallistuu vain ammattisotilaita, eikä varusmiehiä ole (lännen) väitteistä huolimatta ollut mukana.

Aeroflot peruu kaikki kansainväliset lentonsa Valko-Venäjää lukuun ottamatta

Lentoyhtiö Aeroflot on ilmoittanut peruvansa toistaiseksi kaikki kansainväliset lentonsa ensi viikon tiistaista alkaen. Tänään julkaisemassaan lausunnossa lentoyhtiö kertoi, että Venäjän sisäiset lennot sekä lennot naapurimaahan Valko-Venäjälle jatkuvat kuitenkin normaalisti.

Syynä kansainvälisten lentojen keskeytykseen ilmoitettiin "lentojen operointia vaikeuttavat olot".

EU:n ilmatila on suljettu venäläiseltä lentoliikenteeltä.

Aeroflot ilmoitti jo aiemmin peruvansa kaikki lentonsa Eurooppaan toistaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat