Putin on tehnyt syrjäyttämisestään "erittäin vaikeaa" – edes Neuvostoliiton johtajan vallan vienyt peliliike ei ole enää mahdollinen

Putin on tehnyt syrjäyttämisestään erittäin vaikeaa, emeritusprofessori sanoo 1:27
Putin on tehnyt syrjäyttämisestään erittäin vaikeaa, emeritusprofessori sanoo.

Kun kävi selväksi, että Venäjän sotakone pikemminkin vaikertaa kuin valloittaa Ukrainassa, alkoi Moskovasta kantautua jos jonkinlaisia huhuja presidentti Vladimir Putinin syrjäyttämisestä.

Tuoreimman teorian mukaan Putinin mahdollinen ja pitkälti huhupuheisiin ja spekulointeihin perustuva syöpäleikkaus voisi tarjota siihen mahdollisuuden.

Emeritusprofessori Kimmo Rentolan mukaan Putin on tehnyt syrjäyttämisestään "erittäin vaikeaa".

Putinin lähipiirissä on näyttänyt viime kuukausina olevan tuulista, kun esimerkiksi puolustusministeri Sergei Shoigun palli on ainakin ulkopuolisten arvioiden mukaan heilunut vaarallisen oloisesti.

– Välillä näytti, että Shoigu joutuu pois. Nyt hän näyttää palanneen kuvaan. Putin on selvästi ollut välillä tyytymätön joihinkin. Ehkä uusi piirre, että avustajat eivät ole vakinaisilla paikoilla, Rentola sanoo.

Rentolan mukaan on mahdollista, että Putin pitää tahallaan lähipiiriään epävarmuudessa. Kyse ei ole ainakaan pelkästä ilkeydestä.

– Selvästi kaikkia ei voi heittää pois. Putin peluuttaa avustajiaan toisiaan vastaan ja kilpailuttamalla heikentää sitä mahdollisuutta, että joku porukka rupeaisi yhtenäisesti häntä syrjäyttämään, Rentola sanoo.

– Putinin syrjäyttäminen on tehty erittäin vaikeaksi. Nikita Hruštšov syrjäytettiin politbyroossa eli korkeimmassa johdossa, mutta nyt ei ole mitään politbyroon tapaista elintä, joka pystyisi tekemään sellaisen päätöksen, että Putin lähtee, Rentola jatkaa.

Neuvostoliittoa vuodet 1953–1964 johtanut Nikita Hruštšov kutsuttiin kesken lomansa lokakuussa 1964 Moskovaan. Syrjäyttämisestä oli huhuttu ja näin myös kävi. Kilpailijat työnsivät Hruštšovin alas neuvostojärjestelmän kärkipaikalta keskuskomitean tapaamisessa.

Venäjän presidentti Putinin voitonpäivän puhe kokonaisuudessaan 10:53
Putin muisti kaatuneita sotilaita ja syytti taisteluista Natoa – Venäjän presidentin voitonpäivän puhe kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat