Mainos

Putin hajotti Venäjän hallituksen

Venäjän presidentti Vladimir Putin on hajottanut maansa hallituksen. Putin ilmoitti asiasta suorassa tv-lähetyksessä kello 15.30. Samalla Putin nimitti varapääministeri Viktor Hristenkon virkaatekeväksi pääministeriksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tänään erottaneensa Mihail Kasjanovin hallituksen. Putin perusteli eroa halullaan ottaa ohjat maan politiikassa presidentinvaalien jälkeen. Putinin uskotaan voittavan selvästi 14. maaliskuuta järjestettävät vaalit.

-Päätös ei perustu arvioihin edellisen hallituksen toimista. Mielestäni hallituksen työ oli kokolailla tyydyttävää, Putin sanoi. -Se perustui haluun jälleen kerran vaikuttaa siihen, mihin suuntaan politiikka kehittyy maaliskuun 14. päivän jälkeen.

Päätös tuli täytenä yllätyksenä sekä ministereille itselleen että koko kansalle. Normaalisti hallitus olisi eronnut presidentinvaalien jälkeen.

Putin on pitkään osoittanut olevansa tyytymätön Kasjanoviin, joka on yleensä liitetty entisen presidentin Boris Jeltsinin hallintoon. Putin olisi halunnut, että uudistukset olisivat edenneet nopeammin. Hän ei ollut myöskään tyytyväinen talouskasvuun Kasjanovin hallituksen aikana.

Venäjän hallituksen tiedottaja kertoi, että virkaatekeväksi pääministeriksi on nimitetty varapääministeri Viktor Hristenko. Hristenko nimitettiin erikoismääräyksellä, Kremlistä kerrottiin. Perustuslain mukaan parlamentin täytyy hyväksyä uusi pääministeriehdokas kahden viikon kuluessa edellisen hallituksen erottamisesta. Kaikki hallituksen ministerit jatkavat viroissaan uuden hallituksen nimitykseen asti.

Kilpailijat kritisoivat, kannattajat kiittelivät

Putinin kilpailijat presidentinvaaleissa syyttivät presidenttiä yllättävästä tempusta ja laittomuudesta. Kommunistien presidenttiehdokas Nikolai Haritonov sanoi, että nykyinen presidentti toimii yhtä yllättävästi kuin hänen edeltäjänsäkin. Irina Hakamada piti Putinin päätöstä laittomana. Hän perusti syytöksensä siihen, että lain mukaan hallituksen pitäisi erota viikon kuluttua presidentinvaalien tulosten vahvistamisen jälkeen.

Putinin tukipuolueiden edustajat kiittelivät presidentin päätöstä ja sanoivat kuten Putin, että äänestäjien on syytä tietää, millaisen joukkueen kanssa presidentti aikoo maata hallita. Myös entinen Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov piti Putinin päätöstä oikeana ja rohkeana.

Talousasiantuntijat: Venäjää täytyy odottaa

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan on syytä odottaa, miten Venäjän demokratia ja parlamentarismi kehittyvät hallituksen vaihdoksen jälkeen. Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkijan Seija Lainelan hallituksen erottaminen voi toisaalta tukea tulevia uudistuksia. Putin jatkanee samalla linjalla, joka tarkoittaa yritysten verotukseen pureutumista, hallinnon yksinkertaistamista ja korruption vähentämistä, hän arvioi.

Helsingin yliopiston Venäjä-asiantuntijan, professori Markku Kivisen mukaan hallituksenvaihdossa on kyse samalla myös vallanvaihdosta. Nähtäväksi vain jää, voiko uusi pääministeri muuttaa linjaa. Kivisen mielestä on vaikea muodostaa tietoa siitä, minkälaisista linjaerimielisyyksistä nyt on kyse. -Joudumme miettimään tulevan pääministerin asemaa, koska hän periytyy Jeltsinin ajalta, Kivinen sanoo.


(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 24.02.2004).

(Huomenta Suomi 25.02.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.