Purra: Tarvitaan noin miljardin menoleikkaukset, jotta valtiontalouden kehyksissä pysytään

Valtiovarainministerin mukaan kevään kehysriihessä pitää päättää myös veronkorotuksista.

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan valtiontalouden kehyksissä pysyminen vaatii noin miljardin euron suoria menoleikkauksia. Suomen julkisen talouden korjaamisessa puhutaan Purran mukaan vielä huomattavasti suuremmista summista.

– Kehyksissä pysyminen edellyttää suoria kehysmenosäästöjä, eli ne ovat leikkauksia. Niitä ei voi hoitaa veronkorotuksilla, Purra sanoi STT:lle keskiviikkona.

Kehykset ohjaavat valtion lähivuosien rahankäyttöä.

Hallitus aikoo tehdä huhtikuun kehysriihessä päätöksiä uusista sopeutustoimista, koska julkisen talouden tilanne on synkentynyt.

Hallitusohjelmassa on sovittu kuuden miljardin euron sopeutustoimista, mutta niillä ei Purran mukaan päästä hallituksen tavoitteisiin. Hallitus on asettanut tavoitteeksi julkisen talouden velkasuhteen vakauttamisen ja alijäämän pienentämisen yhteen prosenttiin bruttokansantuotteesta tämän vaalikauden aikana.

– Toivon ja uskon, että hallitus haluaa pitää kiinni hallitusohjelman kirjauksista, Purra sanoi STT:lle.

Purra sanoi tiistaina Ylen A-studiossa, että lisäsopeutustarve voi nousta kahteen miljardiin euroon, kun häneltä kysyttiin asiasta. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi aiemmin tammikuussa, että lisäsopeutustarve olisi noin 1–1,5 miljardia euroa.

Purran mukaan on selvää, että lisäsopeutuksessa tarvitaan suorien menoleikkausten ohella myös veronkorotuksia. Hän ei ottanut keskiviikkona kantaa siihen, mitä leikkauksia tai veronkorotuksia voisi tehdä, koska toimista ei ole vielä poliittisia päätöksiä.

– Viittaan hallitusohjelman kirjauksiin, että työn tekemisen ja yrittämisen verotusta ei haluta nostaa.

Purra nosti esiin myös kokonaisveroastetta koskevan hallitusohjelman kirjauksen.

– Hallitusohjelmassa kirjataan, että kokonaisveroaste ei saa hallituksen omin päätöksin nousta, mutta koska se muista syistä johtuen tällä kaudella laskee, niin näen, että tuo väli on se meidän liikkumavaramme myös veronkorotusten suhteen, Purra sanoi.

Purran mukaan hallitus tarkastelee veronkorotusten osalta monipuolisesti erilaisia ratkaisuja, sekä pieniä että isoja puroja.

Aiemmin Purra on väläyttänyt Talouselämä-lehden haastattelussa ruoan arvonlisäveron korottamista.

Talous saatava kasvuun

Talouspolitiikan arviointineuvoston raportin julkistustilaisuudessa Helsingissä puhunut Purra katsoo, että julkisen talouden näkökulmasta Suomi tarvitsisi suuremman bruttokansantuotteen. Hänen mukaansa Suomen pitäisi saada tuottavuus ja tehtyjen työtuntien määrä kasvuun.

– Viime kädessä vain näin voimme nähdä lopulta myös kansantaloutemme palkkasumman ja yritysten voittojen kasvua. Suomen tulisi saada etenkin korkean jalostusasteen vienti vetämään, jotta meillä olisi riittävästi vientituloja tuleviksi vuosikymmeniksi, kun väestömme vanhenee ja ikäpyramidi muuttuu epäedullisemmaksi, Purra sanoi puheenvuorossaan.

Purran mukaan Suomen julkinen talous on suurien haasteiden edessä.

– Suomella ei ole enää varaa jatkaa linjalla, jossa valtion käyttömenot ovat kroonisessa epätasapainossa suhteessa tulonmuodostukseen.

Lue myös:

    Uusimmat