Mainos

Puolustusvoimien työntekijä myöntää varastaneensa räjähteitä ja patruunoita – syyttäjä: kauppasi osan tarvikkeista tor-verkossa

– Jos tilaatte varastolta 1 000 patruunaa ja käytätte 500, ja sanotte että kaikki käytettiin, niin kukaan ei kyseenalaista tätä? kysyi syyttäjä Mikko Larkia Tor-verkossa Puolustusvoimien räjähteitä ja patruunoita myyneeltä yliluutnantilta Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingissä Merisotakoulussa Santahaminassa ja Suomenlinnassa työskennellyt 39-vuotias mies vastasi yhdellä sanalla: "ei".

Mies toimi koulutusupseerina, ja hänellä oli oikeus saada koulutusta varten haltuunsa räjähteitä sekä patruunoita. Hän kertoi, että ammunnoissa kuluvaa materiaalia ei pysty laskemaan kukaan.

– Pyydät X-määrän tavaraa ja palautat X-määrän tavaraa. Kuluu mitä kuluu, ja jotain jää väkisinkin yli. Ei sitä kukaan valvo tai kyttää, mies sanoi.

Määräyksien mukaan ylijääneet tarvikkeet olisi pitänyt palauttaa varastolle. Mies hankki syyttäjän mukaan räjähteitä sekä patruunoita enemmän kuin oli koulutusta varten tarpeellista eikä harjoitusten jälkeen palauttanut tarvikkeita varastolle.

– Hän on anastanut kyseistä omaisuutta ja säilyttänyt räjähteitä sekä patruunoita määräysten vastaisesti kodissaan, työpöydällään sekä henkilökohtaisessa varastokomerossaan ja vienyt niitä pois Puolustusvoimien alueelta sekä myynyt ja yrittänyt myydä niitä eteenpäin Tor-verkon kautta, syyttäjä kirjoittaa haastehakemuksessa.

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta 

Mies kertoi, että ehti myydä räjähteitä parille ihmiselle, mutta patruunoita useammille. Hän kertoi tavanneensa noin kymmenen ostajaa.

– Niin kierolta kuin se kuulostaakin, olen pyrkinyt näkemään, että ostaja on jotenkin edes järjissään ja vastuullinen ostaja. Siellä kaikennäköisiä yhteydenottoja tuli. Kun tarpeeksi viestittelee, niin viestin ulkoasu paljastaa jo paljon ihmisestä ja jotenkin siitä henkisestä maailmasta, mies kertoi.

Syyttäjä vaatii miehelle ehdollista vankeutta törkeästä kavalluksesta, törkeästä palvelusrikoksesta, räjähderikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Lisäksi syyttäjä vaatii korvaamaan anastettujen tarvikkeiden arvon, joka on syyttäjän mukaan yli 7 000 euroa.

Mies myöntää syytteet pääosin, mutta kiistää törkeän tekomuodon kavalluksessa ja palvelusrikoksessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.