Mainos

Puolustusvoimat hankkii lisää rypäleaseita

Suomen puolustusvoimille hankittavissa rypälemiinoissa ja rypäleammuksissa on itsetuhotoiminto.

Puolustusvoimat ostaa lisää rypälepommeja Saksasta. Pommit eivät ole kuitenkaan kiisteltyjä M26 -raketteja.

Lisäksi kenttätykistö saa jo ensi ja seuraavana vuonna raskaalle raketinheittimistölle miinaraketteja, joilla voi korvata jalkaväkimiinoja. Miinaraketit eivät räjähdä heti maahan pudottuaan, kun taas rypäleaseet toimivat välittömästi.

Puolustusvoimien nyt ensi kädessä Suomeen hankkimat pommit ovat tyypiltään AT-2.

- Kyseessä ei ole meidän käsityksemme mukaan rypälease, vaan miina-ase ja tämä on nimenomaan tarkoitettu ajoneuvoja ja panssaroituja ajoneuvoja vastaan. Raketti tulee miinoitettavan alueen yläpuolelle, josta se purkaa miinat alueelle, miinat laskeutuvat maahan, jäävät odottamaan siihen ajoneuvoja, joita vastaan ne on suunniteltu, majuri Mika Tauru kertoo.

Miina tuhoaa itse itsensä maksimissaan neljän vuorokauden sisällä. Rypälemiinoja ei ammuta odottamaan, vaan ne ammutaan kun nähdään hyökkääjän toiminta.

Rypäleaseet ovat joko rypälepommeja, joita ammutaan ilmasta, kuorma-ammuksia, joita ammutaan tykeillä ja kranaatinheittimillä ja kuormaraketteja, joita ammutaan raketinheittimillä.

Ensimmäiset kuorma-ammukset Tampellan 155 mm:n kenttätykeille hankittiin Saksasta 1990-luvun lopulla ja lisää tulee 2009. Patria toimittaa ammuksiin komponentteja.

Maailmalla käytetyt M26 kuormaraketit pyritään kieltämään. Niitä ei Suomessa ole eikä ole mahdollisesti tulossakaan.

- Käytännössä kokemukset mitä siitä on saatu on saatu niin Irakissa ja varsinkin Libanonissa on nostanut sellaisen liikkeen ihan osiltaan ansiostakin että niistä 20 prosenttia jää toimimattomina maastoon ja ne aiheuttaa vaaraa siviileille, Tauru kertoo.

Rypälepommit puhuttivat myös eilen MTV:n Suuressa vaalikeskustelussa. Rypälepommeista ei ole vielä keskusteltu hallituksessa tai eduskunnassa.

Kansainvälinen kokous pohtii tiettyjen rypälepommien kieltämistä maailmanlaajuisesti ensi toukokuussa Perun pääkaupungissa Limassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.