Mainos

Puolustusvoimat esittää isoa laajennusta Rovajärvelle

Puolustusvoimat haluaa laajentaa Rovajärven harjoitusaluetta yli 150 neliökilometrillä.

Yksityiset maanomistajat kummastelevat esitystä, kun vanhojenkin riitojen sovittelu on pahasti kesken. Pääosa noin 1100 neliökilometrin Rovajärvestä on valtion mailla, mutta keskeisiä alueita on yksityisessä omistuksessa.

Puolustusvoimat vihjaa, että koilliseen ja itään esitetty laajennus saattaisi vähentää yksityisen asutuksen paineita harjoitusalueen eteläosassa. Siellä tiukan kielteinen suhtautuminen uudisrakentamiseen voisi löystyä, jos raskaiden aseiden meluhaitat siirtyisivät ainakin osin etäämmälle.

Puolustusvoimat ilmaisi laajennustarpeensa Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavan valmistelun yhteydessä. Esityksessä on kolme lisäaluetta, joista yksi on lähes kokonaan yksityismailla. Toinen kohde toisi ampuma-alueen rajan lähelle Pyhä-Luoston kansallispuistoa. Osin suojelumailla olevalle alueelle armeija haluaisi sijoittaa myös tykistön tuliasemia. 

Väljyyttä harjoituksiin 

- Tavoitteena on päästä harjoittelemaan uutta liikkuvampaa taistelutapaa mahdollisimman hyvin. Laajemmalla alueella sitä olisi helpompi toteuttaa, sanoo Pohjois-Suomen sotilasläänin esikuntapäällikkö eversti Matti Karjalainen.

Taistelutapa edellyttää, että raskailla aseilla voidaan ampua hajautetusti eri suunnista harjoitusaluetta. Vanhassa mallissa on pitkälti ammuttu keskitetysti etelästä pohjoiseen.

Karjalaisen mukaan taustalla on myös asetekninen kehitys, kantamien kasvu ja kustannustehokkuus.

Hän korostaa Rovajärven merkitystä.

- Näin isolla alueella ei kovilla ammuksilla voi harjoitella missään muualla. Uskoisin, että Rovajärven käyttöaste kasvaa, koska Puolustusvoimien uudistuksen myötä varusmiesten maastokoulutusta ja reservin kertausharjoituksia on tarkoitus lisätä nykyisestä.

Karjalainen muistuttaa, että laajennusesitykset ovat osa kaavoitusprosessia, jonka lopputulosta ei tiedetä.

- Katsotaan, mikä näistä toteutuu vai toteutuuko mikään. Nykyisenkin alueen kanssa kyetään elämään.

Järjetön esitys 

Rovajärvellä on edelleen 36 vakituista ja lähes 200 loma-asuntoa. Yksityiset ovat jo pitkään moittineet Puolustusvoimia siitä, että se estää lähes kaiken rakentamisen ampuma-alueella vetoamalla raskaiden aseiden meluun. Puolustusvoimien kielteisen kannan takia rakennuslupahakemukset ovat kaatuneet.

- Esitys laajennuksista on järjetön. Siinä menisi taas matkassa yksityismaita, sanoo yksityisiä maanomistajia edustavan yhdistyksen Pro Rovajärven puheenjohtaja Jukka Korpivuoma.

- Kaksi ja puoli vuotta ongelmia on selvitelty Rovajärven kehittämistyöryhmässä, ja ne ovat kaikkien osapuolten tiedossa. Edelleen Puolustusvoimat toimii kuitenkin ikään kuin siellä ei olisi kuultukaan asiasta. Maakunnan viestejä ei oteta mitenkään huomioon.

Korpivuoman mukaan ajatus harjoitusalueen vetämisestä kansallispuiston lähelle on suorastaan mahdoton.

- Seuraavaksi maalitaulut voidaan viedä Luostotunturin kupeeseen. Niihin olisi nätti ampua.

Lapin liiton maakuntainsinööri Juha Piisilä myöntää, että laajennusesitys on saanut jo vastustusta kaavan ohjausryhmässä.

- Tässä vaiheessa kaikki vaihtoehdot on kuitenkin haluttu pitää esillä. Todennäköisesti kaikkea Puolustusvoimat ei kaavaan saa. Etenkään yksityismaille ei laajennuksia helposti viedä, hän arvioi. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.