Puolustusvaliokunta haluaa ulkomaalaisten kiinteistökaupat tiukkaan syyniin – Antti Häkkänen MTV:lle: Puolustusministeriöltä vaaditaan ripeästi jatkotoimia

Eduskunnan puolustusvaliokunta puoltaa hallituksen antamaa lakiesitystä, jonka mukaan ulkomaalaisten kiinteistökaupat voitaisiin tutkia etukäteen aiempaa tarkemmin. Valiokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä hallituksen esityksestä.

Lakimuutosten jälkeen valtiolla olisi etuosto-oikeus, jos se olisi tarpeen kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Lisäksi puolustusministeriö saisi muun muassa selvittää, mistä kiinteistökauppaan aiotut rahat ovat peräisin.

Puolustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sanoo MTV Uutisille, että lakiuudistus on suppea. Nyt käsiteltävänä olevat lakimuutokset koskevat vain kiinteistökauppoja, eivät esimerkiksi asunto-osakkeiden myyntiä tai yritystoimintaa. Siksi valiokunta velvoittaa puolustusministeriötä ryhtymään toimiin, joilla suojellaan Suomen infrastruktuuria laajemmin.

– Tietyt valtiot käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja vaikuttaakseen demokraattisiin maihin. Yritysostoja, kiinteistöostoja, satamahankintoja, siinä mielessä on nyt tärkeää, että Suomessa tehdään perusteellinen pohdinta kriittisen infrastruktuurin suojaamiseksi ja ne jatkoaskeleet tulee ministeriön käynnistää viipymättä, toteaa Häkkänen MTV Uutisille.

Häkkäsen mukaan seuraavan hallituksen täytyy uudistaa lainsäädäntöä koskemaan myös infrastruktuuria.

Myös EU pitäisi myös pohtia infrastruktuurin suojaamista laajemmin.

– Euroopan unionissa täytyy yhtenäisesti pohtia, miten Eurooppa kykenee olemaan sopivalla tavalla riippumaton esimerkiksi Kiinasta tietyissä kriittisissä raaka-aineissa ja materiaaleissa, sanoo Häkkänen.

Katso: Venäläisten kiinteistökauppojen kieltäminen kokonaan haastavaa

3:15

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja