Puolet alkoholista ostetaan oluena, viidennes viinana – katso, miten tilanne jakaantuu kotikunnassasi

Suomi on selkeästi olutkansaa, kun katsotaan, missä muodossa alkoholi ostetaan. Kuntien välillä on kuitenkin suuria eroja.

Katso yllä olevasta kartasta, miten alkoholia ostetaan sinun kunnassasi. Kunnan väri on sitä tummempi, mitä enemmän alkoholia siellä ostetaan 15-vuotta täyttänyttä kohden. Kuntaa painamalla saat tarkemmat tiedot siitä, miten ostettu alkoholi jakautuu eri juomien välille.

Luvut perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoihin alkoholin myynnistä vuonna 2014. Ostetut juomamäärät on muutettu 100 prosenttiseksi alkoholiksi vertailun helpottamiseksi.

Luvut eivät suoraan kerro alkoholin kulutuksesta, sillä esimerkiksi Pohjois-Suomessa rajakauppa ja mökkikunnissa lomalaiset lisäävät alueen myyntiä.

Yleisimmin suomalainen kantaa alkoholin kotiinsa oluena. Noin puolet Suomessa ostetuista alkoholista on olutta, kun alkoholijuomat muutetaan 100-prosenttiseksi alkoholiksi. Runsas viidennes alkoholista ostetaan väkevinä ja toinen viidennes viineinä. Loppu ostettu alkoholi jakautuu siiderien ja lonkeroiden kesken.

Mallasjuomat ovat kuntalaisten valinta erityisesti Merijärvellä, jossa lähes 90 prosenttia ostetusta alkoholista on olutta. Yli 89 prosentin osuudet ovat myös Askolassa, Oripäässä, Martiilassa sekä Humppilassa.

Vähäisin oluen osuus myydystä alkoholista on Kauniaisissa, jossa vain 22 prosenttia ostetusta puhtaasta alkoholista on olutta. Muita kuntia, joista alle 30 prosenttia alkoholista oli olutta ovat Kyyjärvi, Jomala ja Haapavesi.

Vastaavasti Kauniaiset edustavat ostetun viinin osuudella. Kaikesta Kauniaisissa ostetusta alkoholista peräti 51,6 prosenttia on viiniä. Perässä seuraavat Ahvenanmaan kunnat Jomala, Sund sekä Geta. Viiniä ei tilastojen mukaan ostettu lainkaan Merjärvellä, Hammarlandissa, Marttilassa sekä Oripäässä. Vähäisiä osto-osuudet olivat Perhossa, Ristijärvellä sekä Vesilahdella.

Monissa kunnissa lukuihin vaikuttaa se, ettei niissä sijaitse Alkon myymälää tai tilauspistettä. Tällöin keskiolutta vahvempien juomien myyminen jää anniskeluravintoloille ja kunnassa mahdollisesti sijaitseville tilaviiniä tai sahtia myyville tilamyymälöille.

Lestijärvi on Suomen lonkeropitäjä

Suurimmat siiderin ystävät löytynevät tilaston valossa Rääkkylästä, jossa ostetusta alkoholista 8,7 prosenttia oli siidereitä. Myös Luvialla osuus oli suuri, 8,4 prosenttia. Pienin osuus oli Utsjoella, jossa vain 1,1 prosenttia ostetusta alkoholista oli siidereitä.

Long drink -juomien osuus oli suurin taas Lestijärvellä, jossa 11,3 prosenttia alkoholijuomista oli lonkeroita. Perhon kunnassa lonkeroiden osuus myydystä alkoholista oli 9,5 prosenttia. Seuraavana tulivat Lumparland, Kinnula sekä Karvia. Pienintä lonkeroiden osuus myynnistä oli Kauniaisissa ja Jomalassa.

Ostetusta alkoholista jopa puolet väkeviä

Väkevien osalta selkeäksi ykköseksi nousi Kyyjärvi, jossa 53 prosenttia kaikesta puhtaasta alkoholista ostettiin väkevinä juomina. Toiseksi suurin osuus oli Haapavedellä, 49,4 prosenttia.

Jos mukaan ei lasketa kuntia, joissa ei ostettu tilaston mukaan litraakaa väkevää alkoholia, oli osuus pienin Ruskon, Oripään sekä Lamparlandin kunnissa.


Lue myös:

    Uusimmat