Puolassa ja Unkarissa kritisoidaan Suomea – EU:n ministeriön kokouksessa kritiikkiä ei nostettu esille

Miten vahvistaa oikeusvaltioperiaatetta kaikissa EU-maissa oli keskeisin kysymys, kun EU:n oikeusministerit kokoontuivat epävirallisessa ministerikokouksessa Helsingissä perjantaina. Yksittäisistä maista tai keinoista ei kuitenkaan kokouksen puheenjohtajan, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan puhuttu.

–  Paras anti tästä kokouksesta oli se, että henki oli hyvä. Se ennustaa, että me voidaan saada ainakin pientä liikehdintää eteenpäin tämän puheenjohtajuuden aikana, hän sanoi suomalaismedialle kokouksen päätyttyä.

Suomi haluaa puheenjohtajakaudellaan ajaa oikeusvaltioperiaatteen parempaa valvontaa EU:ssa. Yksi tapa, jolla periaatteesta lipsuvia maita voisi yrittää panna ruotuun, olisi sitoa EU-rahan saaminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Suomi on tätä komission ajatusta tukenut.

Henriksson uskoo, että rahoituskehyksen sitominen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen helpottaisi tavoitteen toteutumista.

–  Minun ja Suomen mielestä asia on niin, että kun ollaan yhdessä, on yhteiset pelisäännöt, ja jos ei halua käyttäytyä niiden pelisääntöjen mukaan, niin jollain tavalla siitä pitää maksaa.

Unkarin ja Puolan ministerit mukana keskustelussa

EU kantaa huolta Unkarista ja Puolasta, joissa yhteisiä arvoja on kyseenalaistettu, kun oikeuslaitoksen, median ja kansalaisjärjestöjen vapautta on heikennetty.

Kokouksessa olivat paikalla sekä Unkarin oikeusministeri että Puolaa edustanut varaministeri.

–  Mielestäni he osallistuivat yllättävän positiivisesti keskusteluun, mutta emme lähteneet ollenkaan yksittäisten maiden tilanteeseen.

Henriksson kertoi tavanneensa molemmat myös kaksin. Hänen mukaansa keskusteluissa ei puhuttu Puolassa ja Unkarissa viime päivinä esiintyneestä arvostelusta Suomea vastaan. Hän ei ollut kritiikistä tietoinen.

Esimerkiksi Unkarin hallitusta lähellä oleva verkkosivusto Origo on julkaissut poikkeuksellisen kriittisiä juttuja Suomesta.

–  Puheet kuulostavat siltä, että joku on ajoittanut tämän juuri tähän ajankohtaan, koska se palvelee joitain omia tarpeita, mutta olen tottunut aika moneen, Henriksson sanoi.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja