Puolassa ovensuukysely ennustaa vaalivoittoa oppositiolle – Tusk: "Puola voitti"

Tämän vuoksi Puolan tiukat vaalit ovat kansainvälisesti niin tärkeät – MTV Varsovassa 8:50
Tämän vuoksi Puolan tiukat vaalit ovat kansainvälisesti niin tärkeät – MTV Varsovassa

Puolassa ovensuukysely ennustaa entisen pääministerin Donald Tuskin Kansalaisfoorumin ja kahden pienen oppositiopuolueen saavan vaalivoiton ja enemmistön parlamentissa.

Kyselyn mukaan Kansalaisfoorumi, vasemmisto ja Kolmas tie -koalitio saisivat 248 paikkaa maan 460-paikkaiseen alahuoneeseen. Vallassa olevalle oikeistokonservatiiviselle Laki ja oikeus -puolueelle ja äärioikeistolaiselle Konfederaatiolle kysely antaisi yhteensä 212 paikkaa.

Parlamenttivaalien äänestyspaikat Puolassa sulkeutuivat Suomen aikaa kello 22.

Tusk sanoi sunnuntaina, että vallassa olevan Laki ja oikeus -puolueen valtakausi on ohi. Hän kommentoi asiaa ovensuukyselyn ennusteen tultua julki.

– Synkkä ajanjakso on ohi. Laki ja oikeus -puolueen valtakausi on ohi, Tusk sanoi kannattajilleen.

– Puola voitti, demokratia voitti, hän lisäsi.

Laki ja oikeus -puolue säilyttäisi ovensuukyselyn mukaan kuitenkin suurimman puolueen aseman 36,8 prosentin kannatuksellaan, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kansalaisfoorumille kysely ennakoi 31,6 prosentin äänisaalista.

Ovensuukysely antaisi Laki ja oikeus -puolueelle 200 paikkaa parlamentin alahuoneeseen. Kansalaisfoorumi saisi 163, Kolmas tie 55, vasemmisto 30 ja Konfederaatio 12 paikkaa.

Maahanmuutto tärkeä teema

Puolassa ovensuukysely ennustaa vaalivoittoa oppositiolle 2:18
Katso Kymmenen uutisten juttu Puolan vaaleista.

Tärkein vaaliteema on ollut maahanmuutto, kertoo professori Justyna Zajac Varsovan yliopistosta.

Laki ja oikeus sekä etenkin Konfederaatio suhtautuvat kielteisesti EU:n yhteisvastuuseen turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikassa.

Laki ja oikeus on suosittu etenkin maaseudulla ja Puolan itä- ja eteläosissa, kun taas opposition tukialuetta ovat suuret kaupungit ja läntinen Puola.

Päivitetty kauttaaltaan kello 22.33.

Lue myös:

    Uusimmat