Mainos

Puolalaiset eliittikiipeilijät epätoivoisessa pelastusyrityksessä Pakistanin ”Tappajavuorella”

Puolalaiset huippukiipeilijät lähtivät tänään kiipeämään Pakistanin pahamaineiselle ”Tappajavuorelle” Nanga Parbatille pimeässä pelastaakseen ranskalaisen vuorikiipeilijänaisen sekä tämän puolalaisen kiipeilijäkumppanin. Yritystä pidetään uhkarohkeana.

Nanga Parbat on Pakistanin toiseksi korkein vuori ja se sijaitsee maailman toiseksi korkeimman vuoren K2:n vieressä. Vuori on saanut liikanimen Tappajavuori rinteillä tapahtuneiden lukuisten onnettomuuksien vuoksi.

Sotilashelikopterit eivät pystyneet auttamaan

Sotilashelikopterit ovat jo yrittäneet kaksikon pelastusta toistaiseksi heikoin tuloksin.  

Kopterit ovat lentäneet 8 126 metrin korkeuteen Nanga Parbatin vuoren rinteelle. Miehistö sai näköhavainnon ranskalaisesta naiskiipeilijästä Elisabeth Revolista, mutta ei löytänyt tämän puolalaista kiipeilijäkumppania Tomasz Mackiewiczia. Kumpaakaan ei pystytty suoraan auttamaan. Puolalaismiehen epäillään pudonneen jäätyneeseen vuoren rotkoon.

Mackiewicz ei ole Nanga Parbatilla ensimmäistä kertaa. Hän on onnistunut kiipeämään vuorelle aiemmin jo kuusi kertaa. 

Ranskalainen joutui laskeutumaan yksin

Revol ja Mackiewicz luopuivat nousuyrityksestään 7400 metrin korkeudella. Revol pyrki auttamaan laskeutumisessa kumppaniaan joka kärsi paleltumista ja lumisokeudesta.

Revol pystytti Mackiewiczille teltan ennen kuin lähti itse laskeutumaan ja hakemaan apua. Hän onnistuikin saamaan yhteyden apujoukkoihin satelliittipuhelimella, ja hänet nähtiin helikoptereista.

– Toivomme että saamme ranskalaisnaisen pelastettua huomenna, mutta puolalaiseen meillä ei ole mitään kontaktia. Tämä on äärimmäisen monimutkainen pelastusoperaatio. Tiedämme enemmän huomenna puolenpäivän aikaan, sanoi Askari Aviation -lentoyhtiön edustaja Shahid Sardar.

Nyt alempaan perusleiriin on laskettu koptereista kaksi puolalaista huippukiipeilijää, Adam Bielecki ja Denis Urubko. Heidän on tarkoitus lähteä kiipeämään ylös pulaan joutuneiden avuksi. Heillä on mukanaan paikannuslaitteet.

Sadantuhannen euron pelastushanke

Pelastusoperaatio on kallis hanke, ja sitä on alettu jo rahoittaa joukkorahoituksella. GoFundMe-pelastussivuston kautta operaatioon on jo onnistuttu keräämään 74 000 euroa. Tavoitteena on satatuhatta euroa.  Myös Puolan hallitus on luvannut osaltaan tarjota taloudelliset takuut pelastusoperaation rahoitukseen.

Pelastaminen on kuitenkin myös taistelua aikaa vastaan, sillä Nanga Parbatilla lämpötilat voivat laskea jopa 60 pakkasasteeseen.

Pakistan on Nepalin ohella yksi maailman tunnetuimpia kiipeilyparatiiseja, mutta myös kuolemaan johtavia onnettomuuksia tapahtuu usein.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.