Mainos

Punakhmerien johtaja syytteeseen Kambodzhassa

Kambodzhan punaisten khmerien kakkosmies 82-vuotias Nuon Chea on korkea-arvoisin vielä hengissä olevista khmer-johtajista.

Kambodzhan punaisten khmerien kakkosmies Nuon Chea on saanut syytteen sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Hänet oli pidätetty vain joitakin tunteja aiemmin Thaimaan rajalla ja tuotu tuomioistuimen eteen maan pääkaupunkiin Phnom Penhiin.

Nuon Chea, 82, on korkea-arvoisin vielä hengissä olevista khmer-johtajista. Hänet tunnettiin aikanaan Pol Potin uskollisena kannattajana.

Kambodzhan erityisjoukkojen sotilaat pidättivät Nuon Chean tämän kotoa läheltä Pailinia Thaimaan rajalta. Häntä kuulusteltiin lyhyesti ja lennätettiin myöhemmin helikopterilla Phnom Penhiin.

Nuon Chea antautui Kambodzhan hallitukselle vuonna 1998. Hän onnistui kuitenkin solmimaan sopimuksen viranomaisten kanssa ja jatkamaan elämäänsä vapaudessa.

- Isä ei näyttänyt huolestuneelta, mutta äitini on huolissaan hänestä, sanoi syytetyn poika Nuon Say.

Erikoisjoukot takavarikoivat asunnosta valokuvia ja Nuon Chean kirjoituksia.

Nuon Chea on korkea-arvoisin elossa oleva punakhmerkomentaja. Jopa kaksi miljoonaa ihmistä sai Kambodzhassa surmansa punakhmerien aikana 1970-luvulla.

Tuomioistuin aloitti heinäkuussa ensimmäistä kertaa hirmutöiden käsittelyn. Syytettynä rikoksista ihmisyyttä vastaan on Kaing Guek Eav, joka tunnetaan nimellä Duch. Hän johti pahamaineista Tuol Slengin vankilaa, jossa teloitettiin tuhansia ihmisiä.

Duchin ja Nuon Chean lisäksi syyttäjien arvellaan nostaneen syytteitä entistä presidenttiä Khieu Samphania ja ulkoministeri Ieng Sarya vastaan.

Vietnam hyökkäsi silloiseen Kamputseaan vuonna 1978 ja syrjäytti Pol Potin hirmuhallinnon. Pol Pot kuoli Thaimaan rajalla vuonna 1998, eikä hän joutunut koskaan vastaamaan hallintonsa rikoksista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.