Punajuurilimppu

Joulutunnelmaan pääsee leipomalla leipää jouluisin maustein. Leivän voi tehdä jo nyt pakastimeen joulua varten tai antaa lahjaksi vaikka pikkujouluissa.

Mausteisuutta korostaa piimäpohjaan tehty makeahko taikina. Punajuuri antaa makua ja tuo jouluisen värin limpulle.

Tässä taikinaan on tehty juuri, se tuo "käydessään" aromia taikinaan. Kun tehdään juuri, hiiva käy jo siinä. Helpoiten selviät, kun laitat taikinan vuokiin ja sitten vain kohoamaan ja kohotettu leipä uuniin.Samalla ohjeella saat pieniä leipäsiä, kun jaat taikinan muffinivuokiin, tällöin toki lyhyempi paistoaika.

2-3 kpl tai n. 15-20 pientä leipästä muffinivuokiin

Juuri:
5 dl piimää
50 g hiivaa
½ dl siirappia
500 g punajuurisosetta (kypsää)
6dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja (tumma vehnäjauho, 360 g)

Taikina:
2-3 tl suolaa
2 tl fenkolia tai kuminaa
2 tl pomeranssinkuorta
1 dl manteli- tai pähkinärouhetta
50 g voisulaa
6 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 360 g)
4 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja (240 g)

Voiteluun:
siirappia, vettä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää siirappi, punajuurisose ja 6 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa.

Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, maustavat aineet, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikina jää melko löysäksi.

Laita taikinaa pitkiin tai renkaanmallisiin voideltuihin uunivuokiin tai leipä-, kakku- tms. vuokiin. Taikinaa riittää puoleen väliin asti vuokaa. Voit myös leipoa taikinasta heti alustuksen jälkeen 2-3 isoa leipää. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettyinä.

Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista leipiä 200-asteisen uunin alatasolla 30-35 min kauniin ruskeiksi. Voitele leipien pintaa paiston aikana siirappivedellä.

Anna leipien jäähtyä ennen kumoamista.

VINKKI: Voit tehdä leipiä myös isohkoihin muffinivuokiin.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat