Pulahtaisitko Seineen? Pariisin suuri puhdistusoperaatio etenee, tavoite saada saastunut joki ensi vuonna uimakelpoiseksi

Saastunut joki on ollut uimakiellossa jo vuosisadan ajan.

Pariisilaisten ja Pariisissa vierailevien turistien on määrä tulevaisuudessa päästä uimaan pääkaupunkia halkovaan Seine-jokeen. Pariisissa käytetään 1,4 miljardia euroa joen puhdistamiseen uimakelpoiseksi ensi vuoden kesäolympialaisiin mennessä.

Uiminen on ollut kielletty jo sadan vuoden ajan, koska joki on pahasti saastunut ja törkyinen. Veden laatu on kuitenkin kohentunut viime vuosikymmenien aikana.

Pariisin silloinen pormestari, sittemmin presidentiksi valittu Jacques Chirac lupasi jo vuonna 1990, että hän uisi Seinessä kolmen vuoden päästä. Sitä lupausta hän ei koskaan ehtinyt toteuttaa.

Kehittyneemmät vedenpuhdistuslaitokset ja jäteveden käsittely ovat kuitenkin viime vuosina tuoneet tavoitetta lähemmäksi. Ensi vuoden kesäolympialaiset järjestetään Pariisissa, ja niiden edellä ponnisteluja on lisätty entisestään. 

Pariisin kaupunki, sen naapurikunnat ja Ranskan valtio aikovat saada puhdistusoperaation niin pitkälle, että joitakin olympialaisten uintilajeja voidaan järjestää Seinessä.

 

Yleisö pääsee uimaan 2025

–  Seinen vedenlaatu on epäilemättä paljon parempi kuin mitä se oli 30 vuotta sitten, sanoo Sorbonnen yliopiston tutkija Thomas Thiebault.

Yksi merkki veden puhdistumisesta on kalojen lisääntyminen. Nykyään Seinessä ui 36 kalalajia, kun niitä 1970-luvulla oli vain kolme.

Kalat eivät kuitenkaan ole ratkaiseva merkki siitä, voiko joessa uida vai ei. Tarkkailussa on kolibakteerien ja suolistosta peräisin olevien enterokokkibakteerien määrä.

–  Näiden bakteerien määrä kertoo bakteerien kokonaismäärästä vedessä, Thiebault sanoo.

Puhdistushankkeen suurimmat investoinnit ovat kahden vedenpuhdistamon desinfiointijärjestelmien vahvistaminen sekä valtavan sadevesisäiliön rakentaminen.

Samalla etenee uintipaikkojen rakentaminen Seinen rannoilla. Pariisissa on ilmoitettu kolmesta uintipaikasta, jotka avataan yleisölle vuonna 2025.

–  Pariisin kaltaisessa kaupungissa, jossa kuumuus voi olla kausittain painostavaa, on tärkeää että tarjolla on paikkoja joissa voi vilvoitella, sanoo varapormestari Colombe Broussel Le Figaro-lehdelle.

Vuonna 2030 joen rannoilla pitäisi olla parikymmentä uintipaikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat