Psykologi: Varo narsistin asettamaa draamakolmioansaa!

Psykologi Perpetua Neo kertoo This Is Insider -lehdessä, miten vältyt joutumasta narsistin kanssa draamakolmioansaan.

Narsisti rakastaa sitä, että hän pystyy aiheuttamaan tuhoa muille ihmisille. Hän saa mielihyvää toisten kärsimyksestä samalla, kun hän itse voi nauttia kaaoksesta ja tuntea olevansa muita parempi. Narsisti haluaa hallita ja manipuloida muita ihmisiä voidakseen tuntea olevansa valta-asemassa, oli kyse sitten työstä, perheestä tai romanttisesta suhteesta.

Samalla kun narsisti halveksii muita ihmisiä, hän myös kaipaa heidän huomiotaan. Narsistit eroavat hieman siinä, miten paljon he huomiota haluavat. Yleisesti ottaen he kuitenkin tuntevat voittavansa, kun ovat valokeilassa.

Huomion ei tarvitse olla edes positiivista. Yksi tapa manipuloida on se, että narsisti pitää uhrinsa varpaillaan. Tämä tapahtuu siten, että he valehtelevat menneisyydestä ja yrittävät manipuloida jonkun nykyisyyttä niin, että uhri tuntee sekoavansa. Narsisti on vuoroin tyynen rauhallinen ja toisessa hetkessä hän hurjistuu.

Narsisti pitää uhrin varpaillaan

Psykologiassa tunnetaan psykiatri Stephen Karpmanin 1960-luvulla kehittämä teoria draamakolmiosta. Sen mukaan ihminen ottaa konfliktitilanteessa kolme eri roolia: hän voi olla uhri, syyttäjä tai pelastaja.

Narsisti voi hyppiä näistä kolmesta rooliin toisen hyvinkin nopeasti ja yllättäen. Uhri ei välttämättä tiedä ikinä, mitä odottaa.

– Sinusta tuntuu siltä kuin kävelisit aina kananmunankuorien päällä, et koskaan tiedä, mitä sinun pitäisi vastata, selittää psykologi Perpetua Neo This Is Insiderille.

– Sanotaan vaikka, että hän leikkii uhria ja sinä vastaat siihen empaattisesti. Yhtäkkiä hän hyppääkin syyttäjän rooliin, Neo kertoo.

Tässä tilanteessa ei uhrilla Neon mukaan ole mitään keinoa voittaa.

Ensin kaikki näyttää menevän mainiosti, mutta seuraavassa hetkessä uhri saakin jo vastaansa narsistin raivokohtauksen. Sen sijaan, että uhri luottaisi vaistoonsa siitä, että hän itse ei ole tehnyt mitään väärää, alkaa hän yleensä selittää narsistin käytöksen itselleen niin, että vika olikin hänessä eikä raivoavassa osapuolessa.

Tämä on yleensä seurausta siitä, että suhteen alussa narsistilla on tapana suorastaan hukuttaa kumppaninsa rakkauteen. Kyseessä on manipuloiva taktiikka, jolla hyväksikäyttäjä koukuttaa uhrinsa. Narsisti voi syytää lahjoja ja kohteliaisuuksia häkellyttävän paljon ja yhtäkkiä kaikki se loppuu kuin seinään. Uhri jää ihmettelemään, mitä hän teki väärin ja alkaa syyttää muutoksesta itseään.

– Ongelma on siinä, että kukaan ei ole läpikotaisin paha, ja narsisti on mestari teeskentelemään hyvää ihmistä, Neo kertoo.

Neo kehottaakin varomaan draamakolmiota. Narsisti vaihtelee siinä pelastajan, syyttäjän ja uhrin välillä: ”Minä pelastan sinut” -puheet vaihtuvat syytöksiin siitä, että olet tyhmä ja arvoton. Pian narsisti jo uhriutuukin ja kysyy, miten saatoit hylätä hänet, sillä hän tarvitsee sinua.

Alla olevalla videolla mietitään, mistä tunnistaa psykopaatin parisuhteessa. Artikkeli jatkuu videon alla.

"Tiedosta se, että..."

Tällaisessa käytöksessä yhdistyy myrkyllisellä tavalla syyllistäminen, sanallinen hyväksikäyttö sekä puuskittainen hellyys. Ihmisen aivoilla on taipumus keskittyä hyviin asioihin ja kääntää asiat parhain päin. Kun uhri on saanut niskaansa huutoja, syyttelyitä ja väkivaltaa ja häntä on kenties petettykin, hän yleensä yrittää kääntää tapahtuneen mielessään parhain päin muistelemalla niitä aikoja, kun narsisti oli kiltti ja hellä.

– Tästä ajattelutavasta on kuitenkin päästävät eroon, Neo toteaa.

– Tiedosta se, että hän yrittää vedellä sinua naruista. Tuo kaikki on manipulointia. Muista, että kaikki yhteinen kokemanne hyvä, joka sai sinut vakuuttumaan hänen potentiaalistaan, on todennäköisesti ollut vain valhetta.

Lue myös:

    Uusimmat