"Prosessi on ollut pitkä ja raskas" – virkarikossyytteistä vapautetut Helsingin poliisipäällikkö Aapio ja KRP:n päällikkö Lardot palaavat tehtäviinsä

Virkarikossyytteiden takia hyllytetyt Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ja KRP:n päällikkö Robin Lardot palaavat tehtäviinsä, sisäministeriö kertoo.

Aapio ja Lardot pidätettiin virasta viime vuonna Helsingin poliisin tietolähdetoimintaa koskeneen virkarikosoikeudenkäynnin ajaksi. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tänään kaikki syytteet jutussa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Sisäministeriö seuraa, jatkuuko asian käsittely hovioikeudessa.

Käräjäoikeuden mukaan poliisijohtajana ennen keskusrikospoliisin päällikkyyttä toiminut Lardot ei tiennyt Helsingin poliisin virheellisestä toiminnasta. Syyteaikana apulaispoliisipäällikkönä toimineen Aapion osalta oikeus katsoi, ettei tietolähdetoiminnan järjestäminen edes kuulunut hänelle. Kaikkiaan jutussa oli kahdeksan syytettyä.

"Odotusten mukainen ratkaisu"

Aapion asianajaja Kari Jaatinen on käräjäoikeuden ratkaisuun tyytyväinen.

–  Tuomioistuin tulkitsi aivan oikein sitä, miten organisaatiossa on toimittu ja mikä oli asian lainsäädännöllinen tausta. Prosessi on ollut pitkä ja raskas, oikeudenkäynti ja sitä edeltävä esitutkinta kestivät hyvin pitkään. Aapio on saanut kauan miettiä ja olla epäiltynä, Jaatinen sanoi STT:lle.

Lardotin asianajajan Martti Juvosen mukaan oikeuden päätös oli odotusten mukainen.

–  Perusteluissa todetaan muun muassa, että Lardot on viipymättä ja riittävällä tavalla puuttunut tietoonsa tulleisiin tietolähdetoiminnan epäkohtiin. Lardotin ei ole miltään osin näytetty menetelleen syytteessä väitetyllä tavalla, Juvonen sanoi.

Hän pitää käräjäoikeuden tuomiota hyvin perusteltuna.

–  Perusteluissa on hyvin paljon toteamuksia, joita me olemme alusta pitäen tuoneet esille asiassa, Juvonen huomautti.

Lue myös:

    Uusimmat