Prosenttitaide - mitä ihmettä se on?

Taidetta halutaan arkeen 1:56

Suuri enemmistö suomalaisista haluaa taidetta arkeensa eli asuinalueelleen, työpaikalleen ja kouluunsa. Tämä selvisi Prosenttiperiaatteen edistämishankkeen teettämästä kyselystä. Mitä ihmettä on prosenttiperiaate ja prosenttitaide?

Lyhyesti sanottuna prosenttiperiaate on taidehankintojen rahoitusmalli, jossa noin prosentti rakentamisen kustannuksista sijoitetaan taiteeseen.

Prosenttiperiaatetta ovat käyttäneet muun muassa Helsinki, Vantaa, Oulu ja Salo. Prosenttitaiteen edistäminen on kirjattu hallitusohjelmaan ja opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää hankkeeseen vuosina 2014-2015 yli miljoona euroa.

- Taide on ollut arkkitehtuurin paras kumppani kautta historian, vaikka kuinka kauas taaksepäin katsottuna. Ne molemmat ovat ihmisen arjen rikastuttajia, Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Tiina Valpola kuvaa.

Tänään julkistetun, TNS Gallupilla teetetyn kyselytutkimuksen mukaan 70 prosenttia vastaajista kertoo haluavansa taideteoksia arkiympäristöönsä. Taide nostaa vastaajien mielestä alueen ja kiinteistöjen arvoa sekä lisää viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Vastaajista lähes puolet eli 44 prosenttia oli myös itse valmis maksamaan hieman enemmän omistusasunnosta, jos rakennuskustannuksista noin prosentti käytetään taiteeseen.

Myönteisimmin asiaan suhtautuvat pääkaupunkiseudulla asuvat sekä naiset. Selkeimmin suhtautumista taiteeseen jakaa puoluekanta. Vihreiden ja vasemmiston kannattajista 90 prosenttia haluaa taidetta arkeensa, perussuomalaisista 51 prosenttia.  

TNS Gallupin kyselyyn vastasi elokuussa 1 004 ihmistä.

Prosenttitaidetta esitellään kuntapäättäjille

Prosenttitaidetta esitellään ylihuomenna Kuntatalolle Helsinkiin kokoontuville kuntapäättäjille eri puolilta Suomea.

- Loppujen lopuksi prosentti on aika pieni investointi silloin, kun tehdään uudisrakennuksia tai korjausrakentamista. Tämä on myös työllisyyspolitiikkaa eli taiteilijoiden työllistämistä. Samalla se on investointi ihmisten viihtyvyyteen ja sillä luodaan kunnan mainetta, Suomen taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Petra Havu toteaa.

Esimerkkejä muuallakin kuin pääkaupungissa

Monet kunnat ovatkin jo heränneet. Helsingin Arabianranta taideteoksineen on tunnettu jo ulkomaita myöten. Nyt ympäristötaidetta tulee parhaillaan rakennetaan Kalasatamaan. Vuosaareen on valmistunut myös ensimmäinen äänitaideteos.

Vantaan Leinelää, uutta kaupunginosaa ensi vuonna avautuvan Kehäradan varrella, markkinoidaan omalla taiteen yleissuunnitelmalla ja sitä koordinoivalla omalla kuvataiteilijalla.

Joensuussa Penttilänrannasta tontin saajan pitää sitoutua prosenttiperiaatteeseen. Ulvilassa julistetaan vielä tänä syksynä, millainen maataideteos syntyy urheilupuistoon rakennuksilta jääneistä maamassoista.

Apua mm. läänintaiteilijoilta

- Liikkeelle pääsee vaikka soittamalla kaupungin taidemuseoon, Suomen taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Petra Havu neuvoo.

Myös läänintaiteilijoilta löytyy osaamista pienempien kuntien käyttöön.
 
- Kyselyssä 91 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kaunis rakentaminen on kansallisesti arvokasta.  Se on aika vakuuttava näyttö siitä, että tässä prosenttitaiteessa ollaan oikeilla jäljillä, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus toiminnanjohtaja Tiina Valpola sanoo.

Prosenttiperiaatteen edistämisessä ovat mukana Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Suomen Taiteilijaseura,
Taiteen edistämiskeskus, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ja Ympäristötaiteen säätiö.

Lue myös:

    Uusimmat