Professori: Sadasosa Suomen sähköstä auringosta vuonna 2020

Aurinkoenergian käyttö yleistyy Suomessa selvästi tulevina vuosina.

Näin ennakoi professori Jero Ahola, joka tutkii sähköenergian tehokasta käyttöä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Ahola pitää mahdollisena, että sadasosa Suomen sähköstä tuotetaan aurinkovoimalla vuonna 2020. Se olisi merkittävä harppaus, sillä nyt aurinkosähköä tehdään vain murto-osa tuosta määrästä.

– Saksassa tuotetaan noin viisi prosenttia vuotuisesta sähkönkulutuksesta aurinkoenergialla. Miksei Suomessa?

Suomessa vuotuinen auringonsäteilyn määrä on lähes sama kuin Keski-Euroopassa.

– Meillä aurinko ei juuri paista talvella, mutta sitäkin enemmän kesällä. Riittävästi sähköntuotantoa varten auringonvaloa tulee yli puolet vuodesta.

Yliopistolle oma aurinkovoimala

Lappeenrannan teknillisen yliopiston katolle pystytetään kesällä 250 neliömetriä aurinkopaneeleita, ja niillä päällystetty autokatos rakennetaan kampuksen paikoitusalueelle.

– Ensi vuonna lisäämme paneelien määrää, esimerkiksi seinien päällystämistä mietitään.

Lopputuloksena valmistuu Suomen suurin aurinkovoimala. 220 kilowatin laitokseen tulee yhteensä 1500 neliömetriä paneeleja. Se tuottaa arviolta runsaat kaksi prosenttia yliopiston sähköntarpeesta.

– Saamme tietoa voimalan rakentamisesta pohjoisiin olosuhteisiin ja selvitämme esimerkiksi kustannuksia, kiinnitystapoja sekä lumen ja jään vaikutusta. Tulemme tarjoamaan tietoa yrityksille ja muille kiinnostuneille.

Useat yritykset ovat jo keskustelleet hankkeeseen osallistumisesta.

Saksa, Italia ja Espanja kärjessä

Saksassa aurinkoenergian suosio on noussut nopeasti, koska siitä on poliittisilla päätöksillä tehty yksityisille ihmisille kannattavaa. Kysyntä on kasvanut, ja asennettujen laitteiden hinnat ovat pudonneet yhteen kolmasosaan kuudessa vuodessa, arvioi Ahola.

– Itse tuotettua energiaa voi myös myydä verkkoon. Saksassa yksityinen sähköntuottaja saa isomman korvauksen sähköstä kuin iso yhtiö. Meillähän asia on päinvastoin.

Myös Italia ja Espanja ovat Euroopan kärkimaita. Ahola arvioi, että Ruotsissa aurinkoenergiaa on nyt noin kymmenen kertaa enemmän kuin meillä.

– Yhdysvalloissakin tätä on jo aika paljon, myös Kiinassa ja Intiassa kiinnostus kasvaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat