Mainos

Professori: Ministerikin saa heiluttaa sateenkaarilippua

Viestinnän professori Erkki Karvonen sanoo ministeri Paavo Arhinmäen sateenkaariliputuksen olleen hienovaraisempi mielenilmaus kuin Venäjän lakien moittiminen sanallisesti.

Sosiaalisessa mediassa on käyty kiivasta keskustelua siitä oliko sopivaa, että Arhinmäki osoitti mieltään Venäjän niin sanottua homopropagandalakia vastaan heiluttamalla homojen oikeuksiin liitettyä sateenkaarilippua MM-kisoissa Moskovassa lauantaina.

Viestinnän ja informaatiotutkimuksen professori Erkki Karvonen Oulun yliopistosta pitää asiaa selvänä: oli sopivaa.

– Ministerilläkin on ilmaisunvapaus länsimaisessa demokratiassa. Suomessa on perinteisesti kyllä harjoitettu itsesensuuria ja varovaisuutta idän suuntaan, sanoo Karvonen.

– Suomen valtion poliittiset edustajat, kuten presidentti, ovat ottaneet tapaamisissa puheeksi ihmisoikeuskysymyksiä. Lipun liehutus nyt oli erilaista viestintää, Karvonen pohtii.

– Itse asiassa lipun liehuttaminen on hienovaraisempi mielipiteenilmaus kuin sanallinen Venäjän lakien moittiminen. Sanat voisi Venäjän valtio ottaa virallisena ja suhteita huonontavana, lipunliehutukseen puuttuminen sen sijaan voisi olla outoa, kun katsomossa niin monet liput liehuvat joka tapauksessa.

Ministereistä myös Räsänen räväyttänyt julkisesti

Professori Erkki Karvonen sanoo ettei Arhinmäki ole ainoa ministeri, joka on tuonut mielipiteitään julki epäperinteisellä tavalla.

– Sisäministeri Päivi Räsänen tuntui kesällä puheessaan nostavan raamattua Suomen lakia korkeammaksi auktoriteetiksi. Yksityishenkilö vai lakien valvonnasta vastaava ministerikö siinä oli äänessä, kysyy Karvonen.

Professori sanoo että ministerin erityisasema asettaa viestinnälle tietyt rajat.

– Ministeri on poliittinen henkilö ja nostaa esiin poliittisia kysymyksiä. Tietenkin kaikista kannanotoistaan voi joutua poliittiseen vastuuseen ja selittelemään. Tarvitaan siis poliittista harkintaa.

Professori uskoo Arhinmäen tempauksesta olevan Arhinmäelle itselleen enemmän hyötyä kuin haittaa.

– Ilmentää uutta poliittista kulttuuria. Sopii Arhinmäen punavihreän puolueen arvoihin, kuten sopisi vihreidenkin, sanoo Karvonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.