Professori: Maksakirroosi jo muutaman vuoden tissuttelulla

THL:n tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki pitää valtiovallan ohjailua suomalaisten alkoholinkäytön vähentämiseksi perusteltuna. Keskimäki huomauttaa, että alkoholiin liittyvät sairaudet koskettavat myös kohtuukäyttäjiä.

– Lukuun ottamatta aivan viime vuosia alkoholin käyttömäärät ovat lisääntyneet Suomessa vuosikymmenten ajan. Samalla alkoholiin liittyvät sairaudet ja kuolleisuus ovat kasvaneet huomattavasti. Keski-ikäisten miesten kohdalla alkoholiin liittyvät kuolemansyyt ovat ihan kärjessä, Ilmo Keskimäki sanoo.

Julkisuudessa on keskusteltu alkoholijuomien verotuksen sekä myynti- ja anniskeluaikojen kiristyksistä.

– Sosiaali- ja terveysministeriötä kansalaisten holhouksesta kritisoiville sanoisin, että näille toimille on perusteet. Alkoholin käytön vähentäminen on yksi keskeisimmistä asioista, joilla ihmisten terveyteen voidaan vaikuttaa.

– Kiristykset ovat tärkeitä senkin takia, ettei ongelmia synny ainoastaan sille viidelle prosentille, joka juo todella raskaasti, vaan itse asiassa suurin osa alkoholiin liittyvistä sairauksista tulee niille, jotka ainakin kuvittelevat juovansa kohtuudella. Osan alkoholiin liittyvistä sairauksista – kuten aivo- tai sydäninfarktin, haimatulehduksen tai maksavaurion – voi saada hyvinkin lyhytaikaisella käytöllä, jos mukana on muita altistavia tekijöitä, Keskimäki sanoo.

Alttius pitkäaikaisiin vaurioihin vaihtelee yksilöittäin.

– Osa naisista voi saada maksakirroosin jo pienellä, muutaman vuoden tissuttelulla. Toisaalta jotkut näyttävät kestävän runsastakin alkoholinkäyttöä yllättävän pitkään ilman palautumattomia vaurioita. Tämän takia alkoholinkäytöstä ei ole mahdollista antaa mitään todella varmaa suositusta.

Kuva: Colourbox.com

Juvan terveyskeskuksen entinen ylilääkäri Matti Rossi teki vuosia töitä krapulassa tai päihtyneenä. Katso haastattelu viime huhtikuulta:

Entinen alkoholistilääkäri kertoo piinastaan 2:45

Lue myös:

    Uusimmat