Professori Heikki Ylikangas: Virolaisten ja suomalaisten kohtalot ovat lähellä toisiaan

Kirjapiirin tiistain 27. marraskuuta jaksossa professori Heikki Ylikankaan sotaromaani vie lukijan virolaisen jalkaväkirykmentin mukaan Suomen rintamille. Haastattelussa myös Siri Kolu, jonka uutuusteoksessa Vilja ja Rosvolat lähtevät jännittävään aarrejahtiin.

Kirjapiirin 14. jaksossa Erkki Tuomiojan vieraana tavataan professori Heikki Ylikangas, jonka sotaromaani Aseveljen petos vie lukijan virolaisen jalkaväkirykmentin (JR200) mukaan Suomen rintamille.

– Se, että kiinnostuin virolaisista, johtui siitä, että sain ikään kuin tilaustehtäviä. Minun piti puhua eräässä virolaisten seminaarissa Vaasassa ja kerätä tietoja heidän historiasta. Nyt kun oli Viron 90-vuotisen itsenäisyyden juhla yliopiston juhlasalissa, pidin siellä pääesitelmän keräten siihen aika lailla tietoa. Minusta tuntuu siltä, että on aika ongelmallista verrata Suomen historiaa aina Ruotsin historiaan. Ovathan virolaisten kohtalot kuitenkin paljon lähempänä suomalaisten kohtaloita. Me olemme olleet vähän samanlaisessa maantieteellisessä asemassa, olemme sukulaiskansoja. Joskus olisi hyvä verrata Viroon päin, Ylikangas pohtii.

Paula Noronen joutuu keskelle rosvohippaa, kun haastateltavana on Siri Koluteoksellaan Me Rosvolat ja Iso-Hemmin arkku. Kirjasarjan ensimmäinen osa toi Kolulle Finlandia Junior-palkinnon 2010.

– Tämä on aarteenetsintätarina. Tässä kaivellaan ja etsitään aarretta myös pimeistä metsistä öiseen aikaan, siinä mielessä tämä on pikkaisen jännittävämpi kirja kuin kaksi edellistä. Tässä etsitään suurta rosvousopasta, joka sisältää salattua tietoa. Kaikki nämä rosvoperheet haluavat kirjan käsiinsä. Siinä vähän puretaan salakoodeja ja jännitystä liittyy siihenkin, että itse asiassa Vilja Vainiston isosisko joutuu aika pahaan pulaan, Kolu kertoo kirjastaan.

KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.AVA

Kuvat: AVA, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja