Professori antaa ministeri Kulmunille vinkin: Suomen "kannattaa reagoida nopeammin" elvytystoimissa, koska koronavirus runtelee taloutta päivä päivältä pahemmin

0:55
Katso harvinainen video: Dramaattista kuvaa italialaissairaalan koronaviruspotilaiden teho-osastolta

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni painotti Viiden jälkeen -ohjelman erikoislähetyksessä, että Suomella on hyvät varautumismekanismit koronaviruksen varalta.

Ympäri maailmaa jylläävä koronavirus tulee valtiovarainministerin mukaan vaikuttamaan Suomen teollisuuteen ja matkailualan yrityksiin. Apukeinoina yritysten akuutteihin kassakriiseihin hän näkee valtion omistaman Finnveran lainantakausmenetelmät sekä maksuaikojen pidentämiset.

– Me olemme pienenä avoimena taloutena valmistautuneita erilaisiin tilanteisiin, mutta kaikista tärkeintä on kansalaisten terveys, Kulmuni totesi lähetyksessä. 

Rahoituksen professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta sanoi samassa lähetyksessä, ettei koronavirukseen varauduttu mitenkään Suomessa tai ulkomailla. 

– Koronavirus tuli huonoon saumaan, koska talouskasvu on ollut hiipumassa. Suomi on lievän kasvun tuloksena päässyt bruttokansantuotteessa samalle tasolle kuin missä oltiin finanssikriisiin lähdettäessä, Puttonen kommentoi. 

Valtion pitäisi professorin mielestä löysentää pankkien vakavaraisuus vaatimuksia, jotta ne pystyisivät rahoittamaan kriisissä olevia yrityksiä.  

Ilmassa ketjureaktion mahdollisuus 

Lentoyhtiö Finnair ja laivayhtiö Viking Line ovat antaneet talousvaroitukset koronaviruksen vuoksi. Isojen yritysten ongelmat vaikuttavat suurella todennäköisyydellä myös alihankkijoiden toimintaan.  

– Totta kai tämä (koronavirus) vaikuttaa kaikkiin. Talous jarruttaa tällä hetkellä, Puttonen sanoi. 

Valtiovarainministeri on aiemmin kertonut, ettei hallitus ota ainakaan vielä käyttöön elvytystoimia. Puttonen näkee tilanteen kuitenkin toisin. 

– Nyt tilanne näyttää siltä, että tämä eskaloituu merkittävästi päivästä toiseen. Kannattaa reagoida nopeammin, Puttonen totesi Kulmunille. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.