Pro: Huumeiden käyttäjiä ja heidän läheisiään on yhä useammalla työpaikalla – "Tilanteet eskaloituvat jossain vaiheessa"

Miten suuri ongelma huumeet ja kannabis on nuorille? Poliisitaustan omaava Jari Kinnunen kertoo näkemyksensä 1:39
Katso yllä oleva video: Miten suuri ongelma huumeet ja kannabis ovat nuorille? Poliisitaustan omaava Jari Kinnunen kertoo näkemyksensä.

Ammattiliitto Pro kertoo aloittavansa yhteistyön Irti Huumeista ry:n kanssa.

Pro haluaa nostaa huumeiden käytöstä aiheutuvia ongelmia esiin ja antaa jäsenilleen tukea sekä tietoa työpaikoilla.

– Huumeiden käyttäjiä ja heidän läheisiään on yhä useammalla työpaikalla, Pron tiedotteessa sanotaan.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa, että huumeiden käytöstä aiheutuvat ongelmat on piilotettu ja vaiettu aihe, koska se on raskasta sekä huumeiden käyttäjille että heidän läheisilleen.

– On tärkeää, että yhteiskunnallisena toimijana voimme nostaa huumeiden käytöstä aiheutuvia ongelmia esiin ja tukea perheitä jaksamaan, Malinen kertoo tiedotteessa.

Huumeet aiheuttavat uudenlaisia ongelmia työpaikoilla

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka vahvistaa, että huumeiden käyttö on arkipäiväistynyt työelämässä.

Siihen ovat vaikuttaneet hänen mukaansa muun muassa huumeiden kirjon laajentuminen, saatavuuden helpottuminen verkossa sekä asenteiden muuttuminen sallivammaksi.

– Suomessa käytetään paljon kannabista ja amfetamiinia. Käytännössä 70-luvulla syntynyt ikäluokka suhtautuu paljon lievemmin ja väljemmin huumeisiin kuin heidän vanhempansa, Vainikka toteaa tiedotteessa.

Vainikka kertoo, että huumeiden käytön lisääntyminen tuo työelämään uudenlaisia ongelmia.

– Jos työkaveri ei ole työkykyinen, niin tehdään hänen töitään ja tsempataan. Käyttäjiä suojellaan työpaikoilla eikä uskalleta puhua. Tilanteet eskaloituvat jossakin vaiheessa. Työpaineita tuovat myös sairauspoissaolot ja psyykkiset ahdistustilat.

"Läheiset kärsivät jaksamisen, unettomuuden ja psyykkisten haasteiden kanssa"

Järjestön selvityksen mukaan huumeiden käyttäjien läheiset kärsivät tilanteesta monin tavoin.

– Huumeiden käyttäjien läheiset kamppailevat jaksamisen, unettomuuden, ja monien psyykkisten haasteiden kanssa. Monet läheiset ovat joutuneet olemaan sairauslomilla uupumuksen ja pitkittyneen stressin myötä.

Vainikan mukaan ongelma on myös ammattiliittojen asia.

Lue myös:

    Uusimmat