Mainos

Presidenttipari päätti matkansa Etelä-Amerikassa

Presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari päättivät virallisen vierailunsa Chilessä tänään. Chile oli samalla päätepiste presidenttiparin kaksiviikkoiselle matkalle Latinalaisessa Amerikassa.

Ennen Chileä Ahtisaaret vierailivat Brasiliassa ja Argentiinassa. Presidentti Ahtisaari oli erittäin tyytyväinen Etelä-Amerikan matkaansa.
-Se on täyttänyt kaikki sille asetetut tavoitteet, hän sanoi Santiagossa.

Vaikka painopiste onkin ollut talouskysymyksissä, matka johtaa myös poliittisella tasolla entistä tiivimpään yhteistyöhön. Suomen valtiopäämiehen mielestä on tärkeätä, että hän on voinut täällä selostaa maamme harjoittamaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.
-Matka Latinalaiseen Amerikkaan on ollut massiivinen tietoisku, hän huomautti.

Tänään Ahtisaari keskusteli presidentti Eduardo Frein kanssa ja kutsui hänet vierailulle Suomeen. Valtionpäämiehet puhuivat mm suurvaltasuhteista, tulevasta huippukokouksesta sekä YK:sta ja sen rauhanturvatoiminnasta. Chilestä on kevään aikana tulossa ministeritason vieraita Suomeen, ja silloin puhutaan lisää talousyhteistyöstä.

Lisää kulttuuri- yhteistyötä

Presidentti Ahtisaari katsoo, että Suomen ja Chilen välillä tulee lisätä myös kulttuuriyhteistyötä. Erityisen tärkeänä hän pitää yliopistojen tutkimuslaitosten ja tiedemiesten yhteistyötä.

-Tärkeän henkisen voimavaran Suomen ja Chilen välisissä suhteissa muodostavat ne lukuisat chileläiset, jotka 1970-luvulla siirtyivät Suomeen väliaikaisesti tai pysyvästi. Monet heistä muodostavat edelleen kiinteän siteen maittemme välille. Samalla he ovat omalla panoksellaan rikastuttaneet suomalaista yhteiskuntaa, sanoi presidentti Ahtisaari Chilen valtiopäämiehen tarjoamalla lounaalla.

Presidenttipari palaa kotimaahan lauantaina illansuussa. Päivää ennen suurvaltajohtajien Helsinkiin tuloa presidentti Ahtisaari käy Ruotsissa. Hän osallistuu kuningas Kaarle XVI Kustaan kanssa puunjalostuslaitoksen avajaisiin.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja