Presidentti Niinistö tietovuodon vaikutuksesta tiedusteluyhteistyöhön: "Minun korviini ei ole kuulunut mitään ongelmaa"

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Puolustusvoimien tietovuototutkinnasta ei ole ollut ainakaan toistaiseksi haittaa Suomen tiedusteluyhteistyölle.

Ranskassa tänään vierailevalta presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa kantaa perjantaina julki tulleeseen STT:n tietoon, jonka mukaan kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff on epäiltynä Helsingin Sanomien tietovuototutkinnassa.

Niinistön mukaan vaikutuksia tiedusteluyhteistyöhön ei ole ilmennyt.

– Jos muistelette ulostuloani silloin, kun asia esille tuli, kiinnitin nimenomaan huomiota siihen, että suurin vaara tällaisessa piilee juuri meidän yhteistyökuvioittemme osalta. Enteilin silloin, että juttusarja jatkuisi. Sehän ei jatkunut, vaikka niin annettiin ymmärtää. Tässä vaiheessa ei ainakaan minun korviini ole tullut mitään ongelmaa.

Niinistöltä kysyttiin myös, onko tutkinta herättänyt kysymyksiä kumppanimaissa.

– Minulle ei ole tullut enkä ole kuullut, että muillekaan suomalaisille olisi tullut mitään kyselyjä, vastasi Niinistö.

Niinistö vetoaa keskeneräiseen tutkintaan

Niinistö tapasi toimittajia sunnuntaina Pariisissa, jossa hän osallistui Ranskan kansallispäivän juhlallisuuksiin. STT kysyi Niinistöltä, miten hän kommentoi uusia tietoja.

– Minä en oikeastaan kommentoi millään tavalla, koska asia on pitkään ollut poliisin tutkinnassa. Toisaalta siihen liittyy myös vireillä oleva oikeudenkäynti korkeimmassa oikeudessa, jossa tehdään hyvin mielenkiintoista rajanvetoa käytettävissä olevaan tutkintatietoon nähden. Sen vuoksi kommentointi ei ole tässä vaiheessa kovin asianmukaista, Niinistö vastasi.

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 Puolustusvoimien viestikoekeskusta koskevan artikkelin, jossa käsiteltiin sotilastiedustelua ja valmisteilla ollutta tiedustelulainsäädäntöä. Jutussa käytettiin salaiseksi luokiteltuja asiakirja-aineistoja. Pääesikunta teki artikkelista tutkintapyynnön.

STT kertoi perjantaina, että tutkinnassa epäiltynä on jo eläkkeellä oleva entinen tiedustelupomo Georgij Alafuzoff. Alafuzoff toimi Puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä vuosina 2007-2013, jonka jälkeen hän johti EU:n sotilastiedustelua vuosina 2013-2016.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Lue myös:

    Uusimmat