Presidentti Niinistö ja Naton pääsihteeri keskustelivat – "Vahva tuki Suomen valinnalle, sovimme tapaavamme pian"

Naton pääsihteeri Stoltenberg uskoo Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksen etenevän nopeasti 1:41
Naton pääsihteeri Stoltenberg uskoo Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksen etenevän nopeasti

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli tänään sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa. Niinistö kertoi Twitterissä, että pääsihteeri Stoltenberg antoi jälleen vahvan tukensa Suomen valinnalle sekä valotti Naton käsittelyjärjestystä.

Sauli Niinistö sanoo sopineensa Stoltenbergin kanssa, että he tapaavat pian.

Jens Stoltenberg kommentoi aiemmin, että Suomi ja Ruotsi toivotettaisiin lämpimästi tervetulleiksi Natoon, jos maat päättävät hakea jäsenyyttä.

EU-parlamentissa vieraillut Stoltenberg toisti aiemman kantansa siitä, että hakemuksen käsittely sujuisi Natossa nopeasti.

Suomen ja Ruotsin Nato-prosessit ovat nyt sattumalta tai tahallaan etenemässä lähes samassa tahdissa 1:59
Suomen ja Ruotsin Nato-prosessit ovat nyt sattumalta tai tahallaan etenemässä lähes samassa tahdissa

Jäsenyys eduskunnan käsittelyssä

Suomessa mahdollista Nato-jäsenyyden hakemista käsitellään tällä hetkellä eduskunnassa. Hallitus antoi pääsiäistä edeltävällä viikolla eduskunnalle selonteon, jossa käytiin läpi mahdollisen Nato-jäsenyyden seurauksia, vaihtoehtoja ja Suomen turvallisuusympäristön muutosta.

Prosessin on odotettu etenevän nopeasti eli viikoissa. Varsinaisen päätöksen jäsenyyden hakemisesta tekee presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (tp-utva).

Sopivat järjestelyt mahdollista löytää

Keskeinen kysymys keskustelussa mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on ollut se, millaista tukea Suomi voisi saada ajalle, joka jää hakemuksen jättämisen ja lopullisen jäseneksi hyväksymisen välille.

Hakemus käsitellään ensin Naton neuvostossa, minkä jälkeen jäsenyyssopimus pitää myös ratifioida kansallisella tasolla 30 Nato-maassa.

Stoltenberg on aiemmin arvioinut, että Naton neuvoston päätös voidaan tehdä varsin nopeasti. Ratifiointiin voi kuitenkin kulua kuukausia.

Nyt Stoltenberg sanoo, että neuvoston mahdollinen päätös toivottaa Suomi ja Ruotsi tervetulleiksi lähettää jo itsessään vahvan poliittisen viestin siitä, että kaikki Nato-maat välittävät Suomen ja Ruotsin turvallisuudesta.

– Olen luottavainen sen suhteen, että löytyy keinoja väliajan kattamiseen sellaisella tavalla, joka on tarpeeksi hyvä ja toimii sekä Suomelle että Ruotsille, Stoltenberg sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat