Presidentti Niinistö: Pääministerin tv-puheeseen ei kysytty lupaani

Presidentti Sauli Niinistö Saksassa 0:37

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä pääministeri Juha Sipilä toimi oikein puhuessaan poikkeuksellisesti televiossa Suomen kansalle.

Presidentti Niinistö ei pidä viimeviikkoista pääministeri Sipilän harvinaista televisiopuhetta mitenkään arvovaltakysymyksenä. Normaalisti vain presidentti pitää suoria puheita kansalle. Pääministeri on tehnyt näin viimeksi parikymmentä vuotta sitten.

– Ei siitä mitenkään erikseen minulta kysytty. Varmasti oli ihan paikallaan käyttää tuokin keino, että saisimme taloutemme nyt kuntoon ja se ei todellakaan ole välttämättä meidän pienin ongelmamme, vaikka paha onkin.

Wartburgissa ja Erfurtissa kokoontuu parhaillaan 11 Euroopan presidenttiä. Niinistöä lukuunottamatta heillä ei kuitenkaan ole juuri päätäntävaltaa. He ovat enemmänkin arvojohtajia. Tähän kategoriaan presidentti Niinistö ei halua kuulua.

– Minä en halua olla kenenkään arvojen johtaja, se on vähän sellaista ylhäältä tulevaa. Haluan toki esittää omia mielipiteitä ja vaikuttaa niillä. Taidan olla tässä joukossa ainoa, jolla on toimeenpanovaltaa ulkopolitiikan puolella.


Lue myös:

    Uusimmat