Mainos

Presidentin valtaoikeuksia pohtivan komitean työ venyy

Presidentin valtaoikeuksia pohtivan Taxellin komitean työ venyy yhä. Enää ei kuitenkaan kiistellä presidentin valtaoikeuksista. Presidentti johtaa jatkossakin ulkopolitiikkaa. Paavo Lipposen mielestä valtaoikeuskeskustelu on hakoteillä. Hän kysyy Hufvudstadsbladetissa, mikä vallanjaossa on muka epäselvää.

Jälleen yksi komitea, jonka määräajat paukkuvat, eikä loppputuloksesta ole varmuutta. Taxellin komitean piti saada työ valmiiksi jo viime marraskuussa. Mutta tässä ollaan.

- Työ jatkuu edelleen. Niin olen sanonut useita viikkoja ja niin sanon nytkin, sanoo Perustuslakikomitean puheenjohtaja Christoffer Taxell.

Presidentin valtaoikeuskeskustelua sivusta seurannut Paavo Lipponenkin herännyt keskusteluun - tosin hieman jälkijunassa. Hufvudstadsbladetissa Lipponen kehottaa presidentinvallan kannattajia ja kaatajia hautaamaan sotakirveensä.

Lipponen ihmettelee, mikä tässä on oikeastaan epäselvää. Pääministeri johtaa EU-politiikkaa. Piste.

Pahinta olisi Lipposen mielestä, jos nyt tehtäisiin muutoksia, jotka vain lisäisivät epäselvyyttä.

Ainakin ulkopolittikan johtaminen säilyy

Kiistan jättäminen vaaliteemaksi olisi taas katastrofi. SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen:

- Tämä ulkopolitiiikan johtamispykälä varmasti säilyy ennallaan. Mutta näitä muita asioita sen ympärillä käsitellään, mutta vasta sitten kun kaikki on ratkaistu, sitten syntyy näkemys, että ratkaisu yhteisin voimin löytyy.

Sotakirveet on jo haudattu ja kokoomus on antanut asiassa periksi. Komitean alkuperäisistä suunnitelmista uhkaakin jäädä luu käteen.

Kansliapäälliköiden nimitysoikeus viedään, mutta armeijan ylipäällikkyys säilyy - samoin lain vahvistaminen presidentinesittelyssä, Koskinen arvioi.

Aikataulutiedusteluihin komitean puheenjohtaja vastaa ystävällisesti.

- Meillä on määräaika tämän kuun lopussa ja yleensä tapoihin kuuluu että mietintö jätetään määräajan jälkeen ja niin tapahtuu nytkin. En lähde esittämään mitään arvioita päivistä.

Katso Matti Maunun juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.