Ainakin 15 kuollut joukkoampumisessa Prahassa – näin tapahtumat etenivät

Tshekissä on tapahtunut ampuminen Prahan Kaarlen yliopistolla keskustassa.

Reutersin mukaan ammuskelussa on kuollut 15 ihmistä ja loukkaantuneita 24. Uhriluku ja loukkaantuneiden määrä voi kuitenkin vielä muuttua.

Guardianin mukaan ampuja oli 24-vuotias yliopiston opiskelija.

Poliisin kertoo "eliminoineensa" ampujan. 

Tšekin sisäministeri Vít Rakušan sanoi the Guardianin mukaan lehdistötilaisuudessa, että "mikään ei viittaa siihen, että tämä rikos liittyisi kansainväliseen terrorismiin".

Näin tapahtumat etenivät

Tšekin poliisin puheenjohtaja Martin Vondrášek sanoi tiedotustilaisuudessa, että epäillyn, 24-vuotiaan Kaarlen yliopiston opiskelijan, oli tarkoitus lähteä tavallisesti aamulla kotoa kouluun. 

Poliisi kertoi löytäneensä klo 12.40 ampujan elottoman isän ruumiin talosta. Tämän jälkeen poliisi sai selville, että epäillyllä oli tarkoitus olla luento yliopistolla kello 14.00. Poliisi meni paikan päälle ja määräsi rakennuksen evakuoinnin.

Epäilty meni kuitenkin toiseen yliopistorakennukseen, jossa hän avasi tulen.

Poliisi sai ensimmäisen kerran tiedon hyökkäyksestä kello 14.59.

Ensimmäiset poliisit saapuivat paikalle muutamassa minuutissa, poliisin erikoisjoukkojen Swat-ryhmä 12 minuutissa.

Kello 15.20 poliisi sai kuitenkintiedon, että ampujan eloton ruumis makasi rakennuksen reunalla.

Vaikka ampuja näyttää tehneen itsemurhan, poliisit ampuivat myös laukauksia, joten ei ole selvää, mikä oli epäillyn välitön kuolinsyy.

Näin Suomen valtiojohto reagoi Prahan joukkoampumiseen

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on esittänyt suruvalittelunsa Tshekin presidentille.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kehottaa Prahassa olevia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen ja seuraamaan viranomaisten ohjeita. Valtonen esittää osanottonsa ampumisen uhrien omaisille.

 

Myös pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo olevansa järkyttynyt tapahtumista.

Luokkahuoneiden ovet tukittu huonekaluilla

Yliopistolla tapahtumahetkellä paikan päällä ollut henkilö jakoi viestipalvelu X:ään kuvan, jossa hän on piiloutuneena ampujalta.

Postauksessaan hän kirjoittaa rukoilevansa, että pääsisi rakennuksesta ulos hengissä. Hän kertoo lukinneensa oven juuri ennen kuin ampuja yritti avata sitä.

Yksi paikalla ollut henkilö jakoi kuvan Facebookissa ihmisistä, jotka olivat paenneet ampujaa yliopistorakennuksen katolle.

Johtajat eri puolilta Eurooppaa ovat ilmaisseet järkytyksensä Prahan tapahtumista. Muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmaisi surunsa viestipalvelu X:ssä

Lue myös:

    Uusimmat