Mainos

Pörssipäivä: Hex laski yli 10 prosenttia vuodessa

Osakevaihto yli kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna.

Pörssi


Helsingin pörssissä vuoden viimeinen kaupankäyntipäivä päättyi loivaan nousuun, mutta koko vuoden aikana keskimääräistä kurssikehitystä kuvaava Hex-indeksi heikkeni 10,6 prosenttia. Kurssien laskusta huolimatta pörssi kirjasi tänä vuonna voimakkaan osakevaihdon kasvun. Uusi ennätys kirjataan 227 miljardiksi euroksi eli noin 1360 miljardiksi markaksi. Edellisenä vuonna vaihto jäi alle puoleen, 104 miljardiin euroon.

Entistä enemmän Nokia-pörssi

Hexin laskusta huolimatta pörssikurssit pysyivät edelleen huomattavan korkealla, sillä vuoden 1999 kuluessa Hex oli noussut peräti 162 prosenttia edellisvuodesta. Siihen verrattuna kymmenen prosentin lasku on mitätön, ja kahden vuoden takaiseen verrattuna pörssi on edelleen huikeat 150 prosenttia korkeammalla. Vuonna 1999 Helsingin pörssi huimine nousuineen oli tähti Euroopan pörssien joukossa.

Nyt Hex palasi tavallisten kuolevaisten joukkoon. Kymmenen prosentin miinus oli samaa luokkaa kuin Euroopan pörsseissä yleensä. Kuluneen vuoden aikana Helsingin pörssi profiloitui jopa aiempaa enemmän Nokia-pörssiksi. Nokian osuus vaihdosta kohosi 66,4 prosenttiin. Konsernin paino Hex-indeksissä kohosi 71,6 prosenttiin, kun se oli vuonna 1999 59,8 prosenttia.

Toiseksi vaihdetuin oli Sonera vajaan 13,9 prosentin osuudella. Seuraavat jäivät kauas taakse, sillä kahden prosentin osuuden ylittivät vain metsäjätit UPM-Kymmene ja Stora-Enso. Painorajoitettu portfolioindeksi näyttikin selvästi huonompia lukuja kuin yleisindeksi. Portfolioindeksi, jossa yksittäisten yhtiöiden painorajoitus on kymmenen prosenttia, sukelsi 27,9 prosenttia.

Kurssihuippu toukokuussa

Vuoden kurssihuippu koettiin 2. toukokuuta, jolloin Hex sulkeutui 18 331,02 pisteessä. Alimmillaan Hex kävi 18. lokakuuta, jolloin indeksi mateli 10 505,95 pisteessä. Tänään Hexin päätöspisteet olivat 13 0333,7, jossa nousua eilisestä oli 0,4 prosenttia. Pörssiin listautui vuoden 2000 aikana 23 yhtiötä, joista 20 oli kokonaan uusia. Kaupan kohteena oli 158 yhtiön 179 osakesarjaa. Yhtiöistä 108 noteerattiin päälistalla, 32 I-listalla, 17 NM-listalla ja 2 prelistalla.

Toimialoista selvälle plussalle indekseissä päätyivät pankit ja vakuutus, 39,16 ja 15,79 prosenttia. Kaikki muut olivat enemmän tai vähemmän miinuksella. Vaihdetuimmat tietoliikenne ja elektroniikka vajosivat sen minkä koko Hex-indeksi, noin kymmenen prosenttia. Metsä- ja metalliosakkeiden arvo kynti noin 20 prosenttia alempana kuin vuonna 1999.

Pohjola nousi vuodenvaihteeksi

Vaihto jäi tänään laihaksi 282 miljoonaan euroon, koska isot sijoittajat pysyivät poissa markkinoilta. Päivän nousijaksi kohosi Pohjolan osake, kun markkinoilla uumoiltiin yhtiön maksavan taas huomattavia osinkoja. Se lisäsi ostointoa ja Pohjolan B-osake kallistui yli viisi prosenttia 47 euroon. Pörssiveturi Nokian osake heikkeni 0,2 prosenttia 47,50 euroon.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.