Pörssikurssit ennakoivat Yhdysvaltain taantumaa

Taantumariskiä ovat marraskuun aikana rapakon takana lisänneet kuluttajien mielialojen heikentyminen, öljyn hinnan nousu sekä asuntomarkkinoiden ongelmat.

Osakekurssit ovat rymistelleet rytinällä alaspäin koko marraskuun. Markkinoilla pelätään pahimmillaan taantuman jo alkaneen Yhdysvalloissa.

- Ilmassa on paljon epävarmuutta ja näkyvyys on huonontunut. Vielä on kuitenkin kyse mielipiteistä, eikä kovaa faktaa taantuman alkamisesta ole, summaa OKO Tutkimuksen seniorianalyytikko Pekka Spolander.

Koska pörssikurssit toimivat ennakoivana mittarina reaalitaloudelle, kurssirytinä seuraa jo siitä, että taantuman todennäköisyys on Yhdysvalloissa kasvanut. Sijoittajat ovat jo alkaneet varautua huonompaan tulevaisuuteen.

Taantumariskiä ovat marraskuun aikana rapakon takana lisänneet kuluttajien mielialojen heikentyminen, öljyn hinnan nousu sekä asuntomarkkinoiden ongelmat. Yhdysvaltain talouskasvu on jo pitempään ollut kiinni tavallisten kuluttajien innosta ostaa, joten jos kulutus supistuu, koko talous kärsii.

- Öljyn hinnan nousu leikkaa kuluttamista, ja Yhdysvalloissa ehkä suorempaan kuin missään muualla. Vaikka uusien asuntojen rakentaminen ja asuntokauppojen määrä ovat siellä olleet painuksissa jo toista vuotta, pelot myös asuntojen hintojen romahtamisesta ovat voimistuneet, listaa Sampo pankin pääekonomisti Lauri Uotila.

Sykliset romahtaneet

Suomessakin on jo näkyvissä merkkejä siitä, että rakentamisen suhdannehuippu olisi jo takana. Siksi pörssissäkin rakennusyhtiöiden YIT:n ja Lemminkäisenkin kurssit ovat yksin marraskuussa romahtaneet 25-29 prosenttia.

Koska sijoittajat pyrkivät pörssissä ennakoimaan suhdannekäännettä, romahdus ei ole rajautunut rakennusosakkeisiin. Helsingin yleisindeksi on tippunut marraskuussa miltei 8 prosenttia.

Voimakkaimmin ovat peruuttaneet sykliset osakkeet metsäyhtiöistä konepajateollisuuteen ja teräsosakkeisiin. M-realin ja Stora Enson vaihdetumpien sarjojen osakkeet ovat halventuneet noin 20 prosenttia, miltei samoin Outokumpu, Rautaruukki, Cramo ja Cargotec. Jopa finanssiosakkeet Nordea, Sampo ja OKO Pankki ovat tippuneet kymmenisen prosenttia.

- Investointipankkien ja asuntoluotottajien subprime-alaskirjaukset ovat vauhdittaneet kansainvälistä turbulenssia. Maailmalla ne ovat johtaneet selviin tulosodotusmuutoksiin ja yleisempiin huoliin luotonantokyvystä, lisää OKO Tutkimuksen Spolander.

Loppua ei näkyvissä

Uotila ja Spolander povaavat, että hermostuneisuus näkyy markkinoilla jyrkkinä kurssiliikkeinä ainakin ensi vuoden puolelle. Analyytikko odottaa silmä kovana yritysten tulosjulkistuksia tammi-helmikuun taitteessa, ja ekonomisti taas arvioita Yhdysvaltain talouskasvusta.

- Ensimmäiset vakavammat arviot Yhdysvaltain loka-joulukuun talouskasvusta saadaan tammikuun lopulla, joten silloin olemme huomattavasti viisaampia, sanoo Uotila.

- Suomalaisyrityksiltä odotetaan yhä vahvoja tuloksia, sillä tulosvaroituksia ei ole juuri saatu. Reaalitalouden kannalta tärkeimpiä ovat arviot ensi vuoden kehityksestä, mutta ennen tulosjulkistuksia mikään yritys ei tilannetta kommentoi jollei ole pakko, painottaa OKO Tutkimuksen Spolander.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat