Mainos

Pörssi kohosi reippaasti luokituskohun lauettua

Luottoluokittaja Standard & Poor'sin yhdeksän euromaan luottoluokituksen laskun markkinavaikutukset jäivät tänään melko vähäisiksi. Syynä oli markkinakommenttien mukaan se, että joulukuun alussa ennakkoon ilmoitettu luokituksen arviointi oli suureksi osaksi hinnoiteltu noteerauksiin.

Euroopan pörssit notkahtivat hieman jo perjantaina. Maanantaina pörssien sulkeutuessa sijoittajat kävivät osakekauppaa selvästi perjantain päätöstason yläpuolella.

Suurten eurooppalaisyritysten kurssikehitystä seuraava FTSEurofirst 300-indeksi päätyi 0,8 prosenttia plussalle. Frankfurtin pörssin DAX-indeksi oli 1,3 prosentin nousussa.

Euron kurssi oli myös hienoisessa nousussa. Eurolla käytiin Yhdysvaltain dollaria vastaan kauppaa vajaalla 1,27 dollarilla. Reutersin haastatteleman valuuttakauppiaan mukaan euroa oli jo aiemmin myyty lyhyeksi "hyvin suuria määriä" ja sijoittajat suojaisivat positioitaan.

Markkinoiden mieliala heilahti viime viikon optimismista taas kriisitunnelmiin. Nyt odotetaan jännityksellä, miten kuluvan viikon lainahuutokaupat sujuvat. Ranskan valtiolla on torstaina 8 miljardin euron lainahuutokauppa. Viime viikolla hyvin lainanotossa onnistunut Espanja palaa myös markkinoille.

EKP:ssä isot talletukset

Hermostunut mieliala jatkui markkinoilla. Sen sanottiin markkinakommenteissa johtuvan kuitenkin enemmän Kreikan velkaneuvottelujen epäselvästä tilanteesta kuin luokituksista. Ne oli viestitetty hyvin etukäteen, eikä päätös tullut yllätyksenä.

Yhdysvallat ja Japani ovat menettäneet kolmen A:n luottoluokituksen jo aiemmin. Ranska ja Itävalta ovat siten hyvässä seurassa, kommentoi lontoolainen markkinatutkija. Standard & Poor's laski Yhdysvaltain luokituksen korkeimmasta luokituksesta AA+:ksi kesällä.

Pankkien Euroopan keskuspankkiin tekemien talletusten kasvu jatkui maanantaina. Talletukset nousivat 493 miljardiin euroon eli 3 miljardia euroa perjantaista. Pankit ovat lainanneet EKP:ltä 664 miljardia euroa, mistä yli 70 prosenttia on palannut talletuksina keskuspankkiin. Talletusten kasvu on osoitus pankkien välisten markkinoiden jatkuvista jännitteistä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.